Kalifornia hivatalosan is elismeri az asszír nép ellen elkövetett népirtást

A XX. század elején oszmán és kurd csapatok, a harmincas években az iraki királyság követett el pogromot az őseik földjén élő asszír keresztények ellen.

Kalifornia állam hivatalosan is elismerte az Oszmán birodalom végnapjaiban elkövetett Seyfo-népirtást és az arabok által véghezvitt simelei mészárlást.

2019 szeptember 9.-én kötelező erejű határozatában Kalifornia állam hivatalosan is elismerte, hogy 1915-1923 között, az Oszmán Birodalom idején török és kurd csapatok, 1933-ban az akkori Iraki Királyság hadserege és arab törzsek Simele térségében tömegesen lemészárolták a helyi asszír, káld és szír keresztény közösségeket.

A határozatot a demokrata és republikánus képviselők egyhangúan megszavazták és a történteket az emberiség elleni bűncselekményének nyilvánították ki.

Az Amerikai Egyesült Államok 49 állama már elismerte az örmények ellen elkövetett népirtást, számos államban hajlandóak az asszírok ellen elkövetett mészárlás elismerésére is. Kalifornia a közeljövőben az iskolai tananyagba is beilleszti a XX. század elején, keresztény népcsoportok ellen elkövetett mészárlásokat.

Kalifornia kongresszusa augusztus 7.-ét az asszír népirtás emléknapjává nyilvánította.

Az oszmán és kurd csapatok elől menekülő szír gyerekek menetelnek a szíriai Al-Jazeera régió felé.

Az oszmán birodalom végnapjai alatt elkövetett népirtásban háromszázezer szír, káld és asszír keresztényt mészároltak le. Az akkori keresztény közösségek fele veszett oda a tömeggyilkosságokban. Az örmény népirtás idejében történt pogrom Seyfo-népirtásként került be a történelembe.  Az életben maradt keresztények többsége Irakba, Szíriába, Libanonba illetve Európába és az Egyesült Államokba menekült. A legutóbbi népszámlálások szerint alig 30 ezer asszír, káld és szír keresztény él Törökországban.

Az 1933 augusztusában a Semili népirtásban kivégzek asszír férfiak holteste

Az 1933 augusztusában a Semili népirtásban kivégzett asszír férfiak holtestei.

1933-ban Észak-Irakban, az asszírok őshazájában autonómiát követeltek az ősi keresztény közösségek.  Az iraki vezetés Bagdadba csalta XXIII. Mar Eshai Shimun asszír pátriárkát, majd letartóztatták és Ciprusra száműzték. Az iraki hadsereg csapatokat vezénylet Dahuk tartományba, hogy megfélemlítsék a helyi keresztényeket. Az asszír keresztények eleinte ellenálltak, de a túlerővel szemben nem sokáig tudták védeni magukat. Augusztus 5.-én az iraki hadsereg bevonult Simelebe, több száz iraki férfit végeztek ki. Eközben a helyi arab és kurd törzsek a térségben lévő 63 települést dúlták fel. Az egy hétig tartó mészárlásban több mint háromezer keresztény halt meg.

képek: Ishtar TV, aina.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre