Ismerősként üdvözölte a Szentatya a csíksomlyói pápalátogatás szervezőit

A csíksomlyói pápalátogatást szervező bizottság 12 fős küldöttsége – nyolc pap és négy laikus – Tamás József püspök atya vezetésével római zarándokúton vett részt ezekben a napokban. Kedden a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya kápolnájában imádkoztak népünkért, szerda délelőtt pedig részt vettek a pápai általános audiencián, ahol átadták Ferenc pápának a június elsejei, csíksomlyói apostoli látogatásról készült emlékkiadványt. A zarándoklatról Bodó Mártát, a szervezőcsapat sajtós munkatársát kérdeztük.

– Immáron ismerősként találkozhatott újra a csíksomlyói pápalátogatást szervező csapat Ferenc pápával. Milyen volt a  viszontlátás? 

– Valóban ismerősként üdvözölhettük Ferenc pápát, s ő ismét felemlegette, milyen csodaszép út vezetett Csíksomlyóra, milyen lenyűgöző természeti táj vesz körül ott minket, amit ő az időjárásnak köszönhető útvonal-változtatás miatt élvezhetett. Amikor a csíksomlyói szervezőcsapatként köszöntöttük, rögtön azt kérdezte, mind magyarok vagyunk-e, s egybehangzóan csendült a vidám igen az ajkunkon. Erre magyar köszöntéssel is megtisztelt minket.

– Mit tartalmaz a Szentatya látogatását megörökítő kiadvány, amelyet az audiencia keretében ajándékba adtak Ferenc pápának? Hol lehet majd hozzájutni a kiadványhoz?

– A kiadvány a látogatás emlékeit őrzi számos képben a szervezők emlékeinek megfogalmazásával. A gyulafehérvári érsekségen lehet majd beszerezni.

– Az audiencián túl miről szólt a zarándoklat?

– Rövid zarándoklat ez, hálaadás és az áldás kérésének lehetősége a gyulafehérvári és a többi egyházmegyéinkre. Bejártunk néhány spirituális és magyar szempontból fontos helyet, szentmisét mutattunk be a Szent Péter-bazilika magyar szenteknek szentelt altemplomában, találkoztunk és köszönetet mondtunk több olyan személyiségnek, akik segítették az előkészítés munkáját Rómából.

– Mivel gazdagodott a csapat Rómában, és mik a feladatok a hazatérést követően?

– Nagy lelki feltöltődés volt ez a vidám és szívélyes találkozás Ferenc pápával. Jó volt a köszönet és a hála szavait tolmácsolni az otthoni közösség nevében. Öröm volt az emlékeket felidézni. Újra tudatosítottuk, hogy egy közösséget képviselünk s ennek a feladatnak a súlyát visszük tovább.

Fotók: RomKat.ro és Vasárnap hetilap Facebook-oldala. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre