A békét támogatják a Fülöp-szigetek keresztényei

A kormány és a lázadó csoportok közötti béketárgyalások újraindítását szorgalmazzák a  Fülöp-szigeteki keresztények - közölte a Linga.org.

Békekonferenciát szervezetek a Fülöp-szigetek keresztény közösségei, hogy elősegítsék a manilai kormány és a lázadó kommunista fegyveresek közötti párbeszéd folytatását.

A Fülöp-szigeteki Ökumenikus Békefórum (PEPP) több mint száz küldöttje írta alá Manilában azt a petíciót, amiben felszólítják a háborús feleket az azonnali fegyverszünetre és a békefolyamatok újraindítására.

Sürgősen ki kell állni és meg kell védeni az emberi jogokat, a békét a térségben. A békepártiaknak követelniük kell a fegyverszünet létrejöttét, a gyilkosságok és más fegyveres bűncselekmények kivizsgálását állt a békefórum nyilatkozatában.

A konferencia küldöttei egy béketervet dolgoztak ki, amit eljuttatnak a harcoló felekhez.

Be kell gyógyítanunk a sebeket és hidakat kell építenünk, hogy megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani a béke létrejöttéhez hazánkban – mondta Carol B. Orolollo, a békefórum egyik küldötte.

A napokban Negros szigetén ártatlan földművesek estek áldozatul az ország hadserege és az Új Népi Hadsereg (NPA) néven ismert kommunista fegyveres csoport tűzharcában.

Az elmúlt időszakban a kommunista fegyveresek több tucat hivatalnokkal, tanárral és jogásszal végeztek, akik a helyi önkormányzatokban és állami intézményekben dolgoztak.

Múlt héten egy merényletben négy rendőr vesztette el az életét. A terrortámadás elkövetőjeként az NPA jelentkezett. A kommunista fegyveres csoport közleményében válaszcsapásként jellemezte a támadást, amiért a manilai vezetés megnövelte a fegyveres erők jelenlétét a térségben.

Az év eleje óta felerősödtek a felek közötti összecsapások. A közbiztonság megromlott, az emberek félnek elhagyni az otthonaikat. A társadalmi élet teljesen megbénult a szigeten.

2017-ben a béketárgyalások ötödik ülésén Rodrigo Duterte Fülöp-szigeti elnök felfüggesztette a tárgyalásokat, arra hivatkozva, hogy az Új Népi Hadsereg folyamatosan támadja a fegyveres és rendvédelmi erők objektumait.

 

kép: Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre