Az iráni könyvesbolt-tulajdonost börtönbe zárták, mert Bibliát árult

Illegális tevékenysége miatt nyáron egyszer már letartóztatták, de óvadék fejében kiengedték. Augusztus közepén még egyszer letartóztatták, nem tehet óvadékot és több mint három hónap letöltendőt kapott.

Mustafa Rahimi semmiről nem ismert. Se aktivista, se szélsőséges nem volt soha, csak egy átlagos boltos, aki könyveket árult bukani boltjában.

Az ország jóllétének megsértéséért tartóztatták le; Bibliák árusítása az elnöki iszlám köztársaság államformájú országban súlyos véteknek minősül.

A kurd többségű városka az Iráni Kurdisztán területén fekszik, nem messze az iraki határtól, Nyugat-Azerbajdzsán tartományban. Mivel Kurdisztán függetlensége napjainkban az iráni, szíriai és iraki, sőt sokszor még a török befolyásoltságtól is függ, érezhető, hogy a kulturális diverzitás és a sokféle elvárás csak a következetlen és követhetetlen bizonytalanságnak tud megágyazni. Iránban a kurd függetlenségi törekvéseket nagyon gyorsan igyekeznek vérbe fojtani, ezért a terület különösen is élvezi a politikusok és a hírszerzés figyelmét.

Rahimit Bibliái miatt először június közepén tartóztatták le, majd óvadék ellenében elengedték. Augusztusban azonban még egyszer letaróztatták, nem tehetett óvadékot, három hónapra és egy napra szabadságvesztésre ítélték. Némely forrás azt állítja, a letöltendő büntetés valódi mértéke hat hónap és egy nap – írja az International Christian Concern.

A büntetés hosszától függetlenül, ez az esemény is ékes példájaként szolgál annak a kemény elnyomásnak, amellyel a helyi etnikai és vallási kisebbségeknek szembe kell nézniük. 

Az Egyesül Államok Vallásszabadságot Elősegítő Minisztériuma, júliusban, Trump elnök kíséretében több áldozattal is találkozott. Az egyik fiatal keresztény akkor azt mondta: “(Az áttért keresztényeknek) nincsenek jogaik az országban. Azért vagyok itt, hogy erre felhívjam az emberek figyelmét.”

Idén júliusban történt az az eset is, amikor kilenc keresztényt büntettek meg “a nemzetbiztonság ellen vétve”, mert otthonaikban Bibliát találtak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre