Az ezerarcú Bud Spencer nyomában

Bud Spencer a magyarok egyik kedvenc színésze. Azt már kevesen tudják, hogy emellett volt zenész, olimpikon, feltaláló és egyetemi tanár is. A Piedone nyomában egy hiteles képet fest arról az ezeroldalú férfiról, akit eddig csak a filmjeiből ismerhettünk. A dokumentumfilmet az Ars Sacra Filmfesztiválon vetítik ma délután a Tabán Art Moziban.

Bud Spencer különösen közel áll a magyarok szívéhez, hiszen melyikünk ne tudna felsorolni legalább hármat a filmjei közül? És az ikonikus pisztácia-jelenetet se nagyon kell magyaráznunk senkinek. Ám Bud Spencer a szórakoztató, verekedős, de mindig jófiú karakteren túl egy valódi polihisztor, ezer titokkal. Ezeket a titkokat akarta a nyilvánosság elé tárni Király Levente, a Piedone nyomában című dokumentumfilmjével – és sikerült is.

Azt talán még sokan tudják a színészről, hogy sportolóként is komoly karriert futott be. Hétszeres úszóbajnok volt, és kétszer is járt az olimpián az olasz vízilabda-válogatottal. Emellett volt bokszoló, rugbyjátékos és autóversenyző is.

 

Már tizenhat évesen a jogi egyetemre járt – mert különleges képességeinek köszönhetően két osztályt is ugrott az iskolában. Tanult vegyészmérnöknek, majd nyugdíjasként a pszichológiát is elvégezte, amit később oktatott az egyetemen. Ismerősei szerint verhetetlen volt a filozófiában, hat nyelven beszélt, és tudása igen széleskörű volt.

Feltalálóként is emlékezhetünk rá, összesen 12 szabadalmat köthetünk hozzá. Van köztük olyan fogkefe, amely egy gombnyomásra fogkrémet ad (ma ezt repülőkön használják), bot időseknek, amely gombnyomással székké alakul, és egy óceánjáró hajó. Ez a valóságban is megépült, ezen a bizonyos hajón vitte nyaranta családját a tengerre.

Mindezek mellett imádta a zenét, amelyet családjával is megosztott. Saját dalokat írt, és amíg ő zongorázott és énekelt, családja táncolt és vele dalolt. A színész mélyen vallásos ember volt, és 56 év boldog házasságnak három gyermek és öt unoka lett a gyümölcse.

Carlo Pedersoli, művésznevén Bud Spencer olasz színészt ábrázoló falfestmény Nápolyban 2018. június 27-én, a 86 éves korában elhunyt színész halálának második évfordulóján. (MTI/EPA/Ciro Fusco)

Arról is muszáj azért szót ejteni, ahonnan legtöbbünk ismeri: a filmekről. Sosem tartotta magát színésznek, és az egyéniségét – ha nem is tudatosan – minden filmjébe belevitte. Mind az állatok védelme, mind a gyermekek iránti szeretete megjelenik bennük. Még a rendező felett is hatalma volt Bud Spencernek: a Kincs, ami nincs forgatásán nem volt hajlandó valódi kardot használni, így a rendező a színész javaslatára egy nádból készült kard mellett döntött.

A dokumentumfilm több mint négy éven át készült, öt országban forgattak, és a színészlegenda mellett alkotótársai, kollégái, egykori sportolótársai és családja is megszólalnak benne. Soha nem látott archív felvételek, családi videók és kultikus filmjelenetek segítenek hiteles képet festeni Bud Spencerről.

Még odalakat tölthetnénk meg Bud Spencer sokoldalú életével, de inkább ajánljuk a Piedone nyomában című filmet. Csütörtökön a 16:00 órai vetítésen a Tabán Art Moziban mindent megtudhatnak a színész mögötti emberről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre