A tűzbe kapaszkodik Gyurcsány pártja

Korábban leégett irodájukban állítólag megsemmisült könyvelésükre hivatkozva támadja a Demokratikus Koalíció az ÁSZ-t, mert a szervezet a törvényi előírások szerint kéri számon a 2018-as pénzügyi beszámolójukat – írja a Magyar Nemzet. A több sebből vérző történetről szóló írást szemlézzük.

Közleményben támadta meg Gyurcsány pártja az Állami Számvevőszéket (ÁSZ), miután az ÁSZ az éves ellenőrzése során a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján adatszolgáltatást kért tőlük. A DK szerint annak ellenére tettek eleget ennek, hogy irodájuk tavaly novemberben leégett, a tűzben a teljes könyvelésük, számláik is megsemmisültek. A DK képviselői azt vallják, hogy a kért papírokat hiánytalanul benyújtották a hivatal felé, és ezt követte a további iratok bekérése, melyeket a tűz után már állításuk szerint nem állt módjukban bemutatni. Erre alapozva a DK politikai megrendelésre történő hatósági támadásként értékelte a minden más párt számára is kötelező ellenőrzést.

Tűzoltók dolgoznak 2018. november 17-én Budapest VI. kerületében, a Teréz körúton, ahol mintegy négyszáz négyzetméteren égett egy négyemeletes épület tetőszerkezete. Az épületben teljesen megsemmisültek a Demokratikus Koalíció (DK) irodái. MTI/Mihádák Zoltán

Gyurcsányék hivatkozása több sebből vérzik –  jegyzi meg Bákonyi Ádám írásában–, kezdve azzal, hogy mivel egy számla legalább két fél számára készül, azok viszonylag könnyedén pótolhatók. Az adózás rendjéről szóló törvény továbbá kimondja, hogy az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumokat a szervezet székhelyén kell tárolni, ha pedig azokat mégis más helyen őrzik, azt be kell jelenteni a NAV-nak. Márpedig a tűz a DK Teréz körúti irodájában gyulladt ki, nem a Civil szervezetek névjegyzékében szereplő hivatalos székhelyükön, ami a Victor Hugo utcában van.

MTI/Mihádák Zoltán

Írásában arra is emlékeztet Bákonyi Ádám, hogy korábban a DK közzétett egy videót, amelyben a leégett irodájukat lehet látni. Ezen Gyurcsány rámutat egy kupac kormos, de ép aktára, kijelentve, „ezek a pénzügyi iratok”, mire valaki gyorsan kijavítja, hogy „egy része”. A képek alapján, bár az iroda egyes szobái valóban kiégtek, több helyiségében lényegében nem keletkezett kár: a falak nem kormosak, a berendezések, iratok épek, csak a korábban égő tetőszerkezet omlott be. Tehát mondvacsinált kibúvókba kapaszkodik a DK a tűzesetbe burkolózva – olvasható a lapban.

A teljes írás itt olvasható. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre