Újabb pofon az amerikai LMBTQ-lobbinak

Arizonában döntést hoztak annak a két fiatal keresztény nőnek az ügyében, akiket egy meleg pár kért fel, hogy készítsék el számukra az esküvői meghívókat. Miután visszautasították a megrendelést, a jogi adok-kapok egészen a legfelső bíróságig vitte az ügyet. Győzött a vallásszabadság!

Joanna Duka és Breanna Kosi a tulajdonosai annak a kis vállalkozásnak (Brush & Nib Studio), amelyet a helyi hatóság diszkriminációellenes rendelettel próbált rávenni, hogy ne utasítsák vissza az azonos nemű pároktól érkező megrendeléseiket.

Andrew Gould bíró határozatában azonban kifejtette:

Phoenix városa nem érvényesítheti az emberi kapcsolatokról szóló rendeletét (Human Relations Ordinance) a Brush & Nib ügyében, annak érdekében, hogy rávegyék a vállalkozókat, készítsenek egyedi esküvői meghívókat, támogatva így az azonos neműek közti házasságok, megsértve viszont az ő nagyon komolyan vallott vallási meggyőződésüket. 

“Dukanak, Koskinak és a Brush & Nibnek […] az arizonai alkotmány 2. cikkelyének 6. szakasza és az arizonai Szabad Vallásgyakorlási Törvény értelmében minden joguk megvan ahhoz, hogy ilyen jellegű üzenetet fejezzenek ki.”

“Duka és Koski hozzáállása az azonos neműek házasságához némelyek számára ódivatúnak, vagy egyenesen támadólag hathat. A szólásszabadság és a vallásszabadság azonban nem csak azoknak jár, akiket kellően felvilágosultnak, fejlettnek, vagy progresszívnak tekintenek. Ezek mindenkinek járnak.”

Üröm az örömben, hogy a legfelsőbb bíróság rendelkezése csupán az egyedi esküvői meghívók készítésének szabadságára korlátozódik, a vállalkozások egyéb tevékenységeire nem tér ki, írja a The Christian Post.

Gould bíró döntése mellé álltak Clint Bolick, John Lopez és John Pelander bírók is, azonban három másik kollégájuk mindegyike, három külön ellenvéleményt fogalmazott meg a határozattal szemben.

“Az alkotmányunk és törvényeink nem hatalmazhatnak fel egy vállalkozást arra, hogy válogasson az ügyfelei közt abból kiindulva, hogy a tulajdonosok egyes csoportokról negatív véleménnyel vannak, még akkor sem, ha ez a vélemény komoly vallási meggyőződésen alapszik”- kontrázott Gouldékra Scott Bales bíró.

Az ADF (Alliance Defending Freedom) ügyvédei azonban a beálltak Duka és Koski ügye mögé. Jonathan Scruggs, az ADF vezető tanácsadója úgy fogalmazott:

“A művészeket nem volna szabad arra kényszeríteni, hogy legbelső meggyőződésükkel szembe menve alkossanak, főleg úgy nem, hogy bírsággal és börtönnel fenyegetik őket. Breanna és Joanna örömmel készít egyedi design alapján termékeket bárki számára; ők csupán azt utasítják el, hogy olyan dolgokba tegyék bele szívüket, lelküket, elképzeléseiket, amelyek lelkiismeretüket sértő üzenetet hordoznak.”

A melegházasságra tortát nem készítő cukrász esete nagyot szólt tavaly, az övéhez nagyon hasonló ügy volt a keresztény virágboltosé is, aki végül szintén visszautasíthatta a megrendelést lelkiismereti okokra hivatkozva. 

A vallásszabadság öt leghangosabb 2018-as sikerét itt foglaltuk össze.

 

Kép forrása: Alliance Defending Freedom

Iratkozzon fel hírlevelünkre