Az utolsó remete története – aki ma is köztünk él

Egy férfi, aki volt már csőszerelő, pap, szociális munkás, de ma egy egészen más hivatása miatt ismerik országszerte – ő a csatkai remete. A Szerdától vasárnapig remete című, hat perces dokumentumfilmet kedden vetítik az Ars Sacra filmfesztiválon.

Surinás Ferenc folyamatosan vágyott a változásra, és ez már fiatal korában is így volt. Vallásos családba született, de az évek során eltávolodott Istentől. Csőszerelőként kezdett dolgozni, majd egy püspöki prédikáció megváltoztatta eddigi életét. Visszatalált a hitéhez, és több mint hét éven át papként szolgálta Istent.

De benne volt a változás utáni vágy, így ismét új utat keresett magának, és húsz éven át szociális munkásként segített az embereken. Kalandos élet kellett ahhoz, hogy megérkezzen mostani hivatásához, ahol Magyarország egyetlen remetéjeként éli mindennapjait.

A csatkai Szentkútnál, a Mária-kegyhelynél kápolnaőrként tevékenykedik. De mit is takar ez pontosan? Szerdától vasárnapig remeteéletet él, rendben tartja a kegykápolnát és annak környékét, emellett a zarándokokat is ő fogadja. Ha kérik, körbe is vezeti őket, és szállást ad a zarándokházban, ahol maga is megpihen. Szabadidejében rózsafüzéreket és mécseseket készít, amelyek a kegyhelyboltban megvásárolhatók. A maradék két napot hétköznapi emberként éli a székesfehérvári lakásában, és ott nem vonja meg magától sem az internetet, sem a telefont.

A hatvan felett járó férfi békére lelt a kis völgyben, ahol megélheti hitét, és emellett segítheti a zarándokokat, átadva nekik is valamit abból a csodából, amire ő rátalált a csatkai kegyhelyen.

A szerdától vasárnapig remete című dokumentumfilmet Gecsei Ádám és Pauker Bence rendezte. A hat perces rövidfilmet ma este 18 órakor vetítik a Tabán Art Moziban, az Ars Sacra filmfesztivál keretén belül.

Kiemelt kép forrása: ars-sacra.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre