Indonéz sejk: a keresztben a Sátán lakozik

Egy indonéz sejk szerint a keresztben gonosz szellemek laknak...

Meglepő videó kering a világhálón, amelyben Indonézia egyik leghíresebb iszlámtudósa fejti ki véleményét a keresztény szimbólumokról. A vallási vezető szerint a keresztben gonosz szellemek laknak, ezért félelmet kelt az emberekben – ismertette a qantara.de arab nyelvű oldala.

Indonézia egyik legismertebb muszlim tudósa, Abd Al-Samad a hagyományos pénteki ima után tartott kötetlen beszélgetést. Az egyik muszlim hívő kérdésére, miszerint miért fogja el szorongás és félelemérzet, amikor keresztet lát, az imám azt válaszolta, hogy a keresztben gonosz szellemek laknak, sátáni ereje miatt kelt félelmet és szorongást.

Nyilvánosságra kerülése után a felvétel nagy felháborodást keltett az indonéziai keresztény közösségekben.

Ezt követően Al-Samad imám az egyik közösségi oldalon magyarázkodásba kezdett. Mint írta, egy zártkörű rendezvényen készült a felvételt, amin csak muszlimok voltak, nem volt jelen egyetlen keresztény sem, ezért nézete szerint nem tartozik bocsánatkéréssel. „Rövid írásában hozzátette, hogy ő csak egy kérdésre adott választ” – ismertette a mufakerhur.org.

Az indonéz keresztények a hátóságoknál tettek feljelentést, amire a helyi iszlamisták egyből reagáltak, és tüntetéseken követelték a népszerű imám elleni eljárás megszüntetését.

– A keresztények ellen uszító imám Indonézia egyik legbefolyásosabb szervezete, a Nahdlatul Ulama egyik vezetője. A majd száz éves, magát mérsékelt vallási egyesületként definiáló szervezetnek harmincmillió tagja van. Al-Samad  sejk öt éven keresztül a muszlim szervezet Riau tartománybeli csoportjának elnökségi tagja volt. A kisebbségek elleni uszítások miatt az Instagram-oldalát felfüggesztették, azelőtt viszont több százezer követővel rendelkezett – írta a linga.org.

Az Indonéziai Muszlim Tudósok Tanácsa helyt adott a feljelentőknek. Ők úgy látják: a fanatikus imám megsértette a délkelet-ázsiai ország vallási kisebbségekről szóló törvényét. A tanács ezt követően azonnali hatállyal felmentette Al-Samad imámot.

Az elmúlt években Indonéziában megszaporodtak a kisebbségek, köztük a keresztény közösségek elleni atrocitások. 2018 májusában Surajaba városában három templom ellen hajtottak végre öngyilkos merényleteket, melyekben legalább tizenöt keresztény hívő vesztette életét.

Az interneten található iszlamista oldalak és a videóbloggerek iszlamista uszításainak köszönhetően az elmúlt években egyre több indonéz állampolgár csatlakozott valamelyik iszlamista terrorszervezethez.

 

kép: indonesiaalyoum.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre