DR. CSOK rendel: Hogyan működik a CSOK?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) vissza nem térítendő állami támogatás, vagyis nem kell visszafizetni a kapott összeget, ha az igénylő teljesíti a szerződésben foglaltakat.

Kik igényelhetik a CSOK-ot?

Házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, életkoruktól függetlenül meglévő gyermekeik után vissza nem térítendő állami támogatásként igényelhetik lakás építésére, vásárlására vagy bővítésére.

Előre vállalt gyermek után is igénybe vehetik a házaspárok, akik közül legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie. A CSOK iránti kérelmet – a Magyar Államkincstárral szerződést kötő – hitelintézethez (kereskedelmi bankok, jelzáloghitel intézetek, takarékszövetkezetek) lehet benyújtani.

Mekkora összegű támogatást lehet igényelni?

A támogatás legfeljebb 10 millió Ft lehet. A támogatás pontos összege a támogatás céljától, a lakás vagy lakóház hasznos alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ az alábbiak szerint:

Forrás: otpbank.hu

 

CSOK + hitel

Többgyermekes családok új lakás vásárlására, építésére speciális, fix, évi 3%-os kamatozású támogatott lakáshitelt is igényelhetnek a CSOK mellé maximum 25 évre (CSOK + hitel):

  • 3 vagy több gyermek esetén nyújtott 10 millió Ft összegű CSOK mellé max. 15 millió Ft-ot,
  • 2 gyermek esetén nyújtott 2,6 millió Ft összegű CSOK mellé max. 10 millió Ft-ot.

A támogatás jogosultságáról és összegéről további információt szerezhet itt és itt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre