„Csak a halott fideszes a jó fideszes” – a Facebook „szűrőjén” ez átmegy

A közösségi oldal kvázi mossa kezeit. Pedig ez bűncselekmény.

Apáti Bence Facebook-oldalán, a 21 656 követő közül egy szellemes akart lenni – reméljük legalábbis, hogy erről van szó! Mert ha nem így van, úgy V. Viktor bűncselekményt követett el.

 

Forrás: Mandiner

V. Viktor ugyanis kimerítette kommentjével a magyar Büntető Törvénykönyv 332§ c. bekezdését, hiszen nagy nyilvánosság előtt erőszakra vagy gyűlöletre uszított a lakosság egyes csoportjai ellen. Ignorantia non excusat legem – mondják a Római jog óta, azaz a jog nem tudása nem mentesít.

Amúgy az is elegendő lett volna, ha V. Viktornak lett volna gyerekszobája, hiszen jóérzésű ember nem ír le ilyet. Még akkor sem, ha másik pártra húzza be a választásokon az x-szet. Ilyet egyszerűen nem írunk le!

V. Viktor vajon egy kamuprofil, vagy tényleg komolyan gondolja, amit kiírt?

Átolvasgatva V. Viktor profilját, arra jutottunk: olyan részletesen van a profil elkészítve, hogy több mint valószínű: a harcos, véresszájú V. Viktorunk tényleg nagykovácsi és tényleg létező személy. Ez esetben az egyetlen opció, hogy V. Viktor komolyan gondolja, amit leírt. Ami viszont felvet néhány kérdést:

  1. Vajon Apáti Bence hibája-e, hogy egynémely szociopatából ilyen reakciót vált ki egy Facebook-bejegyzése?

Nem. Ugyanis a Facebook egyik lényege a szabad véleménynyilvánítás, és mivel Apáti mindösszesen e jogával élt, az már a Facebook felelőssége, hogy más országok jogrendszerének megfelelően jár-e el. Nem beszélve arról, hogy több mint 50 ember jelentette V. Viktor írását azóta, nulla következménnyel – ez derül ki a Mandiner.hu anyagából.

  1. Milyen ember ír ki ilyeneket?

Hacsak nem a momentumos belharcokhoz keresett jó pontot magának, úgy V. Viktor valószínűleg nem volt teljesen beszámítható, amikor ezt írta. Nem mintha a haverokkal való „tekerés” közben megírt uszítás mentesítené, de nincs más értelmes magyarázat arra, hogy miért ír létező személy ilyet és (!) aztán miért is hagyja azt kint.

  1. Mi a megoldás az efféle esetekre?

A fórumozás, a kommentelgetés már önmagában egy elég érdekes műfaj. Ilyenkor a véleményvezérek felbátorodnak az anonimitás jótékony homályában, és olyanokat is le mernek írni, amit szemtől szemben talán még gondolni se mernének. Amikor valaki ilyen mélységekbe ereszkedik, azt egy normális társadalomban el kell ítélni. Így a V. Viktorokat is. Miért? Mert akkor jól működik a társadalmunk immunrendszere.

Amikor egy ország nagyjából akkora, mint egy kínai előváros Peking körül, úgy az efféle provokációra, stílusra semmi szükség nincsen. Lehet és kell is veszekedni, vitatkozni egy demokráciában. Sőt! Van azonban egy határ: ezen túl van például a buzdítás mások megölésére. Ha a Facebook még a „saját” országa választási eredményeinek befolyásolásából sem tudja kimagyarázni magát, akkor talán nem szabad ráhagyni e viták eldöntését sem. Ez a mi dolgunk kell, hogy legyen.

Ez magyar „ügy”, mert egy magyar hülye gyerek írt hülyeséget magyarokról, magyaroknak.

Ha hagyjuk, hogy ez – bármely oldalon – újra és újra megtörténjen, csak tovább mélyítjük a szakadékot a magyar társadalomban. Biztosan vannak, akik ebben érdekeltek. De akik úgy látják, hogy higgadtan és kulturáltan is lehet, sőt kell vitatkozni, azok ne várják meg a Facebook válaszát, hanem írjanak V. Viktornak, és kérjék meg, hogy viselkedjen normálisan.

Nem kell lemenni a térképről vita közben, nem kell kimagyarázni az efféle kommenteket. Egyszerűen csak le kell szedni, bocsánatot kell kérni, és lapoznunk kell. Így talán egyszer serdülőkorból felnőttkorba léphet a magyar társadalom.

Iratkozzon fel hírlevelünkre