Leclerc a Forma-1 új csillaga

Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Olasz Nagydíjat. A 21 éves versenyző 7 napon belül két futamgyőzelmet aratott, ami már önmagában egy különleges dolog. Ez azonban ennél sokkal többről szól.

Leclerc a Forma-1 új csillaga. Egyrészt azért, mert egy nagyon hosszú böjti időszakot szakított meg a Ferrarinál. Az olaszoknak ugyanis hazai pályán utoljára 2010-ben sikerült győzni, Fernando Alonsoval. Azt talán nem csak a Forma-1 kedvelői tudják, hogy ennek mekkora jelentősége van. A Ferrari szurkolók, a Tifosik számára a piros autó nem csupán egy jármű, nem csupán egy sport, hanem jóval több annál. Nincs még egy olyan csapat, amelynek ennyire tüzes és a szó jó értelmében véve elvakult szurkolótábora lenne.

A Ferrariért szorítani hétről hétre… Ez nem a sport és nem az autó szeretetéről szól, ez egy életérzés…

És ha a Ferrari a Forma-1 szentélyében, az olaszországi Monzában arat győzelmet, annak elképesztő érzelni töltete van a pilóta, a csapat és a szurkolók számára is. Olyan lökést tud adni mindegyik félnek, amelyből előre lehet menni, amelyből építkezni lehet. Ez az a megismételhetetlen pillanat, amikor ez a sportágat életben tartó három szereplő összeforr egymással.

És a Ferrarinak hatalmas szüksége volt most erre. A csapat az elmúlt években szűkölködött a sikerekben. Utoljára 2007-ben nyert világbajnoki címet Kimi Raikkönennel, azóta volt olyan év, hogy csak miliméterek, tizedmásodpercek hiányoztak a győzelemhez, és olyan is, amikor utcahosszal voltak lemaradva a riválisok mögött. Most Charles Leclerc új reményt adott. A Tifosik pedig befogadták. Ez nagy szó, mert a Tifosik szívét elnyerni nem könnyű. Schumachernek sem ment könnyen, és Raikkönen is megküzdött vele. És most már érthető, hogy Leclerc miért lett ezen a hétvégén a Ferrari új csillaga. 

Ahogy azonban az elején írtam, ő nem csak a Ferrari, hanem az egész Forma-1 új csillaga. A szezon során már több alkalma lett volna a futamgyőzelemre, de a véletlenek összejátéka ettől mindig megfosztotta. Ő azonban nem tört meg, nem adta fel; tudta, eljön az ő ideje. Aztán az előző futamon, a sportág történelmébe Anthoine Hubert halála miatt fekete hétvégeként bevonuló belga futamon Leclerc a csúcsra ért. Nem így képzelte, mi sem így képzeltük.

Ahhoz a győzelemhez annyi energia, annyi koncentráció, annyi lelkierő kellett, amennyi csak a legnagyobbaknak van. Ő pedig tette a dolgát.

Tette a dolgát úgy, hogy a rá nehezedő lelki teher mellett a nyakában loholó ötszörös világbajnokkal, Lewis Hamiltonnal is meg kellett küzdenie. Az olasz futamon hasonló volt a helyzet, ismét 50 körön át valamelyik Mercedes ült a hátsó szárnyán. Ám ő nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is elbírt a teherrel. 21 évesen, folyamatos nyomás alatt, 50 körön keresztül koncentrálva és a maximumot nyújtva megnyerte a futamot!

Mi, Ferrari szurkolók nagyon vártuk Leclerc érkezését! A srác azonban a Ferrarin túl az egész Forma-1-gyel is csodát tehet!