Erősödik a migrációs nyomás a balkáni útvonalon

Ismét egyre többen igyekeznek az Európai Unió belső területei felé a balkáni migrációs útvonalon, a görög kormány pedig a Törökországból érkező menedékkérők számának növekedése miatt az EU-Törökország menekültügyi megállapodás reformját sürgeti – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A német szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője a lapnak nyilatkozva a megállapodás következetes betartását kérte az athéni vezetéstől. Mint mondta, a görög-török tengeri határ vidékén fekvő szigetek helyzetének javításához fokozni kell a maradásra nem jogosult emberek Törökországba visszaszállításának hatékonyságát, és el kell kerülni a határátlépésre ösztönző tényezők – az úgynevezett pull faktorok – kialakulását.

A Welt am Sonntag összeállításában ismertette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) kimutatását, amelynek alapján augusztusban 8103 ember érkezett a szigetekre. Hozzátették, hogy a görög hatóságok az utóbbi napokban egyre több embert szállítottak el a befogadótáborok zsúfoltsága miatt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön kilátásba helyezte, hogy megnyitja az ország határait az Európai Unióba igyekvő szíriaiak előtt – írta a Welt am Sonntag, kiemelve: a helyzet súlyosságát jelzi, hogy egyedül szombatra virradóra kilenc hajó ért partot Számosz és Leszbosz szigetén, a fedélzeten 450 emberrel.

Athéni kormányzati körökben azt mondják,

vészhelyzet alakult ki az országban, és hangsúlyozzák, hogy a lakosság érdekeit szem előtt tartva kell cselekedni.

A menedékkérők elhelyezéséért felelős államtitkár, Manosz Logotetisz rámutatott, hogy az Égei-tenger déli részén fekvő Léroszon már a lakosság 20 százalékát teszik ki a hajóval érkezett menekültek. Mint mondta:

könnyű mondani, hogy nem szabad beengedni ezeket az embereket a szárazföldre, de ha nem figyelünk oda, hamarosan migránsszigetek lesznek az Égei-tengeren.

A Welt am Sonntag felidézte, hogy a 2016 márciusában kötött EU-Törökország megállapodás szerint vissza kell küldeni mindazon elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket, akik Törökországból átkeltek a görög szigetekre. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. Azonban ez a mechanizmus nemigen működik,

az emberek áramlása nem fordul meg, hanem tovább halad Nyugat felé a balkáni migrációs útvonalon.  

Georgisz Kumucakosz migrációs ügyekért felelős belügyminiszter-helyettes a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy a feszültség enyhítéséhez meg kell újítani az EU-Törökország megállapodást. Mint mondta, szó sem lenne pull faktorról, ha a szárazföldről is visszaküldhetnénk embereket Törökországba.

Ha a görög hatóságok felhatalmazást kapnának erre, a menedékkérők szárazföldi elhelyezése ösztönző tényezőből visszatartó erővé válna, pull faktor helyett push faktor lenne – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Hangsúlyozta, hogy az új athéni kormány ugyan minden lehetséges lépést megtesz, de valamennyi érdekelt, Görögország, az EU és Törökország együttműködése is szükséges. Hozzátette: az utóbbi időben a Földközi-tenger középső medencéjében zajló folyamatokra irányult az EU figyelme, most viszont az érkezők számának emelkedése miatt ismét a Földközi-tenger keleti részére kell összpontosítani.

Forrás: MTI      Fotó: MTI/EPA-ANP/Szotirisz Barbaroszuszisz

Iratkozzon fel hírlevelünkre