Két világbajnoki aranyérmet nyertek a magyar íjászok

Gondán György férfi csigás íj kategóriában, míg Molnár Ferenc férfi ösztönös íj kategóriában állhatott a dobogó legfelső fokára a 25 ország 265 versenyzőjének részvételével a Kanadában lezajlott World Archery 3D-s íjász világbajnokságon.

A szeptember 2-7 között tartott megmérettetésen nyolc magyar íjász állt rajthoz. A versengés első két napján, a kvalifikációs körökön hat íjászunk jutott tovább. Molnár Ferenc  remek szereplésének köszönhetően innen egyből az elődöntőbe került, Gondán a kiesős szakaszban szerezte meg ehhez a jogot. A még versenyben lévő két magyar íjász ezek után szoros mérkőzések árán, de stabil, magabiztos formát nyújtva, az aranydöntőkig menetelt, ahol Molnár olasz ellenfelét, míg Gondán amerikai vetélytársát győzte le.

A világbajnokság éremtábláján Magyarország a két aranyérmével a harmadik helyre került fel, az első Franciaország lett négy arany- és egy ezüstéremmel, míg a második Ausztria lett két aranyat és két bronzot zsákmányolva.

A kétévente megrendezett, a világ 3D-s íjászainak legjobbjait felsorakoztató VB-n a magyar íjászok egyre sikeresebbek (2015: 1 aranyérem, 2017: 1 aranyérem, 1 bronzérem, 2019: 2 aranyérem).

A 3D-s íjászat során a versenyzők életnagyságú, háromdimenziós vadállat formájú célokra lőnek ismeretlen távolságokból. Ezt a sportíjász ágazatot évtizedekkel ezelőtt a vadászíjászat imitálására, gyakorlására alkották meg.

Forrás: MTI  (Címlapképünk illusztráció)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre