Már nem szeretik annyira a svédek az illegális bevándorlókat

Svédországban megváltozott a közhangulat a bevándorlás megítélésében, a kérdés az, hogy ez mennyiben befolyásolja majd a politikai felállást – jelentette ki Flamm László történész, Svédország-szakértő az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

A történész kifejtette, a közhangulat megváltozását jelzi, hogy egy tavaszi felmérés szerint a svédek körében 41 százalék azok aránya, akik nem szeretnének több bevándorlót, ez pedig duplája a 2015-ös migrációs válság előtti időszaknak. Hozzátette: a társadalom közhangulata azonban változott, a kérdés az, hogy ez mennyiben befolyásolja majd a politikai felállást.

Flamm László kitért arra is, Svédországban a szociáldemokrata párt szigorú bevándorlás-politikát ígért a tavalyi választáson, ám a bevándorlást támogató zöldekkel alakítottak kormánykoalíciót, ezért nem tudják végrehajtani választási ígéretüket. Az ellenzéki oldalon a konzervatív párt is egy szigorúbb bevándorláspolitikát akar, de neki is van két olyan mérsékelt szövetségese, akik a migrációt támogató politikát szeretnének.

Megjegyezte: amíg ez a politikai konstelláció, nem lesz radikális változás a bevándorlás kezelésében. Jelezte: a következő választás három év múlva lesz Svédországban.

Forrás: MTI  Címlapfotó: MTI/EPA/TT/Adam Ihse (a kép illusztráció, 2015-ben ezrek tüntetnek a migránsok Svédországba való befogadásáért a göteborgi Götaplatsen téren)