Örömhír: Nigériában kiszabadult fogságából egy lelkész

Bár nem felebaráti szeretetből és nem ingyen, de mégis megkegyelmeztek annak a lelkésznek, akit közel három hétig kínoztak a fulánik.

Elisha Noma tiszteletest augusztus 14-én rabolták el felfegyverzett fulánik. Kora hajnalban az emberrablók betörtek a tiszteletes házába, és elrabolták őt kisfiával együtt.

A gyermeket néhány órával később elengedték, hogy átadja követelésük üzenetét: 20 millió nigériai nairát, átszámolva nagyjából 16.5 millió forintot követeltek a lelkész életéért.

Nigériában, ahol havi 20 000 forint körüli összegért már egy garzont lehet bérelni egy hónapra, a 20 millió naira igen nagy összegnek számít.

A családja természetesen képtelen volt egy ekkora összeget bárhonnan is előteremteni, Noma tiszteletest fogságban tartották. Az elkövetkező két hétben rendszeresen verték, égették és vagdosták a lelkészt, így gyakorolva nyomást a családra – akik a telefonvonal másik végéről hallgathatták a kínok hangjait -, hogy fizessenek.

Ahogy a tárgyalások folytak, a család az egyházi közösségük és a barátaik segítségével közel 2.5 millió forintnak megfelelő adományt gyűjtöttek össze. Az összeget a támadók méltányosnak találták a lelkész életéért, így augusztus 31-én szabadon engedték őt, számolt be az esetről az ICC.

A lelkész, bár nem szenvedett életveszélyes sérüléseket, ezek a típusú emberrablások nagyon gyakoriak Nigériában, és főképp a keresztény vallási vezetőket célozzák. A Nigériai Keresztények Egyesülete 2019-ben eddig 40 lelkész elrablását számolta, melyekért minden esetben a fulánik, vagy a Boko Haram terroristái feleltek.

Varga Gergő Zoltán

Kép forrása: Daily Post Nigeria

Iratkozzon fel hírlevelünkre