Megtalálhatták Emmausz városának pontos helyét

Bár a felfedezésről készülő tanulmányra még egy hónapot várni kell, a kutatók erős hipotézist állítottak fel az ókori Emmausz pontos helyét illetően.

A Haaretz jelentése szerint a Franco-Israeli, 2017-ben indult expedíció tudósai Kiriath-Jearimban egy hatalmas, hellenisztikus korszak-beli erődítmény falára bukkantak rá, amelyet egy szeleukida hadvezér építtethetett.

Kiriath-Jearim, a Jeruzsálemre tekintő domb számos helyen van megemlítve az Ószövetségben; ez lehetett a Szövetség Ládájának helye évtizedekig, mielőtt Dávid király magával vitte volna innen Jeruzsálembe.

Az erőd felfedezése a kutatók szerint segíthet meghatározni Emmausz pontos helyét is. Lukács evangéliumának 24. fejezete szerint a város 60 stádiumnyira (körülbelül 11 km-re) feküdt Jeruzsálemtől.

A Haaretz értesülései szerint a felfedezésről október 24-én publikálják az első tudományos értekezést, amelynek nagy hatása lehet a bibliai régészet, de az egész keresztény történelem szempontjából is.

A kutatást a Tel Avivi Egyetem régésze, Israel Finkelstein és a College de France biblikus tanulmányainak professzora Thomas Römer vezeti. A tudósok úgy számolnak, hogy Kiriath-Jearim dombja, a szomszédos Abu Gosh várossal együtt feltételezhetően az ókori Emmausszal beazonosíthatóak, mivel az Ószövetség tanúsága szerint ezt a települést Bacchides szeleukida uralkodó falakkal vette körbe.

A Makkabeusok könyve Jeruzsálem körüli városok egész sorát említi, ahol Bacchides erődítményeket építtetett, úgy mint: Emmausz, Beth-Horon, Bétel, Timnath, Pirathon, Tephon és Jerikó.

Finkelstein és Römer arra alapozzák feltételezésüket, hogy más hellenisztikus erődítmény egyáltalán nem ismert Jeruzsálemtől nyugatra, bár fenntartják, hogy a hipotézis egyelőre csupán hipotézis és még nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozólag, hogy ki lehessen tisztán jelenteni, hogy Kirith-Jearim egyértelműen Emmausz, írja a The Christian Post.

Benjamin Isaac, a Tel Avivi Egyetem ókori történelem tanszékének professzor emeritusa arra figyelmeztet, hogy attól függetlenül, hogy Finkelsteinéknek, mind archeológiailag, földrajzilag és topográfiailag jó esélyük van arra, hogy megtalálják Emmauszt, még legalább két másik olyan Jeruzsálem közeli település is szóba jöhet a témában, melyek megfeleltethetőek lehetnek az Újszövetség híres városának.

Varga Gergő Zoltán

Kép forrása: Ariel David

Iratkozzon fel hírlevelünkre