Eucharisztikus kongresszus: indul a visszaszámlálás

Alig két hét, és elkezdődik a nagy visszaszámlálás a NEK-re, vagyis a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Már csak néhány nap, és lehet regisztrálni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A Szent István-bazilika előtt Erdő Péter bíboros indítja el a 366 napos visszaszámlálást szeptember 13-án, délután 4 órakor.

Az Eucharisztikus Kongresszus nem a szó szoros értelmében vett tudományos tanácskozás, „kongresszus”. Sokkal inkább egy világméretű ünnepségsorozat, amely során a kenyér és a bor színében velünk maradt Jézus Krisztust ünnepeljük. Magyarországon több mint 80 éve járt utoljára ez a százezreket megmozgató ünnep – olvashatjuk a NEK hivatalos oldalán. 

IEC2020.jpg

2019. szeptember 13-án 16:00 órára várják az érdeklődőket a Bazilika előtti térre, ahol fellép a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, akik többek között Törökországba is elvitték a NEK hírét. Érdekesség, hogy a fellépők közül többen a kongresszus nyitómiséjén veszik először magukhoz az Oltáriszentséget. A szervezők hívnak mindenkit, hogy minél többen jelenjenek meg a Szent István-bazilika előtti téren.

A visszaszámlálás tervezett programjáról megkeresésünkre Fábry Kornél, a NEK főtitkára elmondta, szeptember 13-án a Szent István-bazilika előtti térre kihelyeznek egy nagy visszaszámláló panelt, ami a jövő évben kezdődő Eucharisztikus Kongresszusig ott is marad, és folyamatosan mutatja a hátralevő időt. Az órát Erdő Péter bíboros indítja el, majd a köszöntő után zenés-táncos műsorral hívják fel a szervezők a figyelmet, hogy a célegyenes felé vesszük az irányt. 

Az utolsó előkészületi év programterveiről a NEK főtitkára elárulta, még idén kiemelkedő eseményként készülnek a BOK Csarnokban a szeptember 21-i Forráspont – még egy nap Jézussal ifjúsági programra, amelyre eddig több mint kétezren regisztráltak, de várnak minden 15 és 30 év közötti fiatalt. Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon címmel kiállítást is megtekinthet a nagyérdemű 2019. október 29. és 2020. január 19. között a Pesti Vigadóban. Továbbá november 23-án ismét egy világméretű szentségimádásra hívnak minden keresztényt.

Az események közül Fábry Kornél kiemelte azt a képzési sorozatot, amelyet az Emmanuel Közösséggel együtt szerveznek szeptember 23. és november 25. között. Az előkészületi időszak utolsó évének középpontjában a misszió áll.

Jelmondata: az „Eucharisztia forrás a világ számára”. Ebben az évben kívánnak sokakat megszólítani. Erre utal az év rövid mottója:  „mindenkiNEK mindenkivel”. „Az evangelizáció iskolája” képzést mindenkinek ajánlják, aki szeretné megosztani az örömhírt másokkal, de a hogyant még nem tudja pontosan. A 10+1 alkalomból álló kurzust a Városmajori nagytemplomban (1122 Budapest, Csaba u. 5.) az esti 18:00 órai szentmise után tartják olyan tanítókkal, mint Székely János szombathelyi püspök, James Mallon atya, a szeptember közepén magyarul is megjelenő bestseller, a Divine Renovation (Egyház-felújítás) szerzője, Nyéky Kálmán atya, Madocsai Bea vagy éppen Varjas Adrienn gyógypedagógus. A főtitkár elmondása szerint sokan vannak azok a keresztények, akik szeretnének valamit tenni azért, hogy másokat is Krisztus követésre buzdítsanak, de nem találták meg ennek a mikéntjét. Ebben kíván segíteni a NEK titkársága az előkészületi évben. Aki szeretne részt venni, a fenti linken regisztrálhat.

– November 26-28. között Eucharisztikus Pasztorális Konferencia lesz Esztergomban, melyre szintén minden érdeklődőt szeretettel hívnak – hívta fel a figyelmet. Részletek és jelentkezés a www.iec2020.hu/hu/konferencia-2019 oldalon.

Várják önkéntesek jelentkezését is, akik szívesen segítenek a 2020-as világesemény előkészítésében és lebonyolításában. Önkéntesnek jelentkezni az alábbi oldalon lehet: www.iec2020.hu/hu/hirek-sajto/jelentkezz-onkentesnek-nek-re

– A kongresszusra való lelki felkészülésünkben a legfontosabb, hogy mind szorosabbra fűzzük a Jézussal való kapcsolatunkat, leginkább az Oltáriszentség gyakori vétele által. Tőle kapunk erőt ahhoz, hogy az Ő jelévé váljunk a világban azáltal, hogy hitelesen éljük katolikus keresztény életünket – ezzel a buzdítással invitálja Fábry Kornél a NEK titkársága nevében a fiatalokat és a régebb óta fiatalokat mind a szeptember 13-i visszaszámlálás elindítására, mind az előkészületi év további, fent jelzett eseményeire.

Fotó: www.iec2020.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre