Idén adott minden támogatás az iskolakezdéshez

Legidősebb gyermekem 2006-ban lépte át először az iskola kapuját. Jól emlékszem, hogy mennyi fejtörést okozott nekünk azon jelentős költségek összeszámlálása, amelyek ahhoz a szeptemberi iskolakezdéshez kötődtek. Az állam által nyújtott anyagi segítség számbavétele már sokkal könnyebb volt, hisz az iskoláskorú gyermekek szülei gyakorlatilag nem kaptak egy fillér támogatást sem.

Ehhez képest ma már minden 1-9. évfolyamon tanuló gyermek ingyen kapja a tankönyvet, jövőre pedig valamennyi, a köznevelésben tanuló gyermekre is érvényes lesz ez. Az „iskolakezdési támogatás” kifejezés csakis 2010 óta csenghet ismerősen, hisz előtte ez nem szerepelt a szocialista kormányzat szótárában (valamint intézkedéseik között sem).

Ráadásul ennek összege is jelentősen emelkedett. Mindezek mellett az első sikeres nyelvvizsga költségét most már az állam fizeti. De ugyanez a helyzet a KRESZ-vizsgadíj vonatkozásában is. A bölcsődébe/óvodába járó gyermekek több mint 80 %-ának térítésmentes az étkezés. A diákok pedig jövőre lehetőséget kapnak arra, hogy kormányzati finanszírozás mellett eljussanak idegen nyelvi környezetbe, és két héten át gyakorolhassák az adott nyelvet.

Még lehetne sorolni azokat az eszközöket, amelyek hathatós anyagi segítséget nyújtanak a szülőknek a gyermekneveléssel/iskoláztatással járó kihívások sokaságában. Ám már első pillantásra látszik, hogy a látványosan aggódó ellenzéki figurák kormányon semmi segítséget nem nyújtottak a gyermekek taníttatásához.

A szocialista liberálisok oktatási-nevelési támogatásokhoz való viszonyát legjobban talán trágár üdvöskéjük, a meglehetősen szerény képességekkel rendelkező Nagy Blanka jelképezi. Mi azért megmaradnánk a jelenlegi, rendkívül nagyvonalú, diákokat és szüleiket támogató intézkedések nyomvonalán, és közben megköszönjük az említett hölgynek, hogy jelenlétével folyamatosan figyelmeztet minket: volt és van más elképzelés is.

 

Tarnai Richárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre