Kamu tankönyv-posztokkal zajlik a gyűlöletkeltés

Az utóbbi években lassan általános tendenciaként együtt jár a tanévkezdés az olyan jelenségekkel, minthogy tankönyvből kifotózott képek alapján kezdenek el aggódni a szülők, mit is tanítanak gyermeküknek az iskolában. Nem feltétlenül baj, ha a témában társadalmi diskurzus alakul ki, azonban a kamu-tankönyv posztoknak a gyűlöletkeltésen kívül más céljuk nincs.

A Napi.hu számolt be arról, hogy ismételten óriási felháborodás alakult ki egy Facebook-poszt alatt, amely két kortárs verset ábrázol, azzal a címmel, hogy „alsó tagozatos tankönyv”, „2019… Hajrá Magyarország…”. Természetesen, mint néhány hasonló esetben, most is megindult a szülők, nagyszülők és más kommentelők gyűlölet-hadjárata a magyar oktatás, a magyar kormány és az említett versek írói ellen. 

A gond csak az, hogy a két vers nemhogy nem tananyag, de még csak nem is tankönyvből lett kifotózva. Két kortárs versről van szó, melyek Lackfi János és Vörös István közös verseskötetéből, az Apám kakasából származnak.  A rendkívül népszerű könyv klasszikus versek átiratait tartalmazza, ebből fotózott ki valaki két verset, és tüntette fel úgy, mintha tankönyvből fotózta volna. Ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokat olvashatunk a kép mellett:

„Botrányos! Mást nem kívánok ehhez szólni, embereket ezért fizetnek, hogy ilyen verseket írjanak és kiadjanak!” vagy Gratulálok oktatásügy! Szegény unokáink!”

A bejegyzés kommentjeit olvasva a rengeteg szitkozódó hozzászóló mellett akadnak, akik észrevették a hamis vád alaptalanságát és figyelmeztettek rá, a két vers nem tankönyvi anyag. (Bár felmerül a kérdés, miért ne szerepelhetne kortárs magyar vers egy iskolai tankönyvben, pláne, hogy mégiscsak a 21. században élünk.) 

Reméljük, a jövőben nem folytatódik a hamis gyűlöletkeltés, aki pedig mégis hasonló bejegyzésekbe bukkanna, lehetőleg mindenképp ellenőrizze azok valódiságát, igazságtartalmát. 

A szóban forgó Facebook-poszt:

Posted by Csillagfény / Akik szeretnek engem on E hënë, 2 Shtator 2019

 

Kiemelt kép forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre