Hogy a tanulás öröm legyen: tanácsok az iskolakezdéshez

Bárki bármit mond, szeptember beköszöntével hivatalosan is itt az ősz, hétfő reggel megkezdődik az új tanév. Thaisz Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványának ügyvezető igazgatója segítségével összegyűjtöttünk néhány tanácsot, ami segíthet mind a szülők, mind a gyermekek számára ezen időszak könnyebb átvészeléséhez.

A 2019/2020-as tanév rendjéről szóló kormányrendelet alapján az iskolai év szeptember 2-án, hétfőn kezdődik, és 2020. június 15., hétfőig tart. A diákoknak összesen száznyolcvan (a szakgimnáziumokban 178, a gimnáziumokban, szakközépiskolákban és szakiskolákban 179) napig kell iskolába járniuk – kivéve a végzősöknek, a középfokú iskolákban számukra az utolsó tanítási nap 2020. április 30-án, csütörtökön lesz.

Az eduline.hu oldalán olvasható adatok szerint az idei tanévet 320 ezer óvodás, 750 ezer általános iskolás, 210 -210 ezer gimnáziumi és szakgimnáziumi hallgató kezdi meg. Szakközépiskolában (korábbi szakképzők) 100 ezren kezdik meg az évet. A hrportal.hu-ról pedig megtudhatjuk, hogy a felsőoktatásban állami támogatással mintegy 62 ezren, míg önköltséges formában csaknem 17 ezren tanulhatnak tovább.


Forrás: maltaiiskola.hu

Fotó: maltaiiskola.hu

– Hétfőn indul az iskola a maga pezsgő menetével. Milyen tanácsokkal látná el a szülőket, hogy kevésbé legyen megterhelő az iskolára hangolódás?

– A legfontosabb, hogy a szülők bízzanak a pedagógusokban, az óvodák és iskolák munkatársaiban. A közoktatási intézményekben jellemzően felkészült szakemberek dolgoznak, akiknek ugyanaz a céljuk, mint a szülőknek: felkészíteni a gyerekeket az iskola utáni életre.

Másik nem kevésbé fontos tanácsom, hogy a szülők, gondviselők ne stresszeljék túl sem az iskolakezdést, sem a tanév későbbi szakaszait. A gyerekek egyéni adottságaihoz mérten várjuk el a teljesítményt, de akkor se essünk kétségbe, ha nem hozzák a várt eredményeket. Érdemes a kicsiket rendszeresen dicsérni, és ha kell, ösztönözni, noszogatni. Alapvetően nem a millió különóra az, amire a legnagyobb szüksége van a gyerekeknek, hanem sokkal inkább a támogató légkörre, biztatásra, valamint arra, hogy érezzék, mindig számíthatnak szüleikre, nevelőikre. 

– A gyermekek számára milyen tippeket/tanácsokat tudna adni, mit tegyenek, hogy örömteliek legyenek az iskolában töltött hétköznapok?

– A legfontosabb tanácsom számukra is ugyanaz, mint amit a szülőknek szántam: az iskolakezdés miatt ne stresszeljenek. Érezzék jól magukat az oktatási intézményekben, legyenek nyitottak, tűzzenek ki teljesíthető, rövid távú és ambiciózus hosszabb távú célokat. Bízzanak tanáraikban, de ne féljenek akár kételkedni sem, ha indokoltnak tartják. Készüljenek az órákra rendszeresen, ne csak „kampányszerűen”, mert így saját életüket könnyíthetik meg. Kérdéseikkel, problémáikkal, nehézségeikkel bátran keressék azokat a felnőtteket, akikben megbíznak.

– Speciálisan a kis gólyák és szüleik számára milyen bátorítást fogalmazna meg?

– Legyenek nyitottak ne csak az osztályuk, hanem az egész iskola felé is, ha pedig bármiben elbizonytalanodnak, beszéljenek nyíltan akár a tanáraikkal, akár szüleikkel vagy diáktársaikkal. Általános tapasztalat, hogy a megfelelő kommunikáció hiánya okozza a legtöbb konfliktust, félreértést az első hónapokban, amikor még csak kezdik belakni az új diákok és szüleik az iskolát.

 

Kiemelt képünk forrása: unisplash.com 

Iratkozzon fel hírlevelünkre