Előretört a német tartományi választásokon a bevándorlásellenes AfD

Az ország újraegyesítése óta kormányzó néppártok, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyengülését és az Alternatíva Németországnak (AfD) bevándorlásellenes ellenzéki párt előretörését mutatják a németországi Brandenburgban és Szászországban tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választás késő este megjelent részeredményei.

Brandenburgban ugyan ismét az SPD gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot, de a koalíció – a  szociáldemokraták és az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult Die Linke (Baloldal) – elveszítette a többségét a potsdami Landtagban, mert mindkét párt támogatottsága jelentősen visszaesett.

Szászországban hasonló a helyzet, ismét a CDU végzett az első helyen, de eddigi koalíciós partnerével, az SPD-vel együtt nagymértékben gyengült, így a két pártnak nincs többsége a drezdai Landtagban.

Az AfD mindkét tartományban előlépett a második számú politikai erővé, de várhatóan ellenzékben marad, mert a Landtag egyik pártja sem hajlandó az együttműködésre.

Erősödtek a Zöldek is, de nem érték el a választás előtti utolsó felmérések alapján valószínűnek tartott szintet.

A hivatalban lévő brandenburgi SPD-s és a szászországi CDU-s miniszterelnök, Dietmar Woidke és Michael Kretschmer egyaránt hangsúlyozta, hogy pártjuk egyértelmű felhatalmazást kapott a választóktól a kormányzás folytatására. Kiemelték, hogy a lehető leghamarabb megkezdik a kormányalakítás lehetőségeinek feltárását célzó tárgyalásokat.

Brandenburgban az SPD a Baloldallal és a Zöldekkel, vagy a CDU-val és a Zöldekkel alakíthat kormányt. Szászországban egy CDU-SPD-Zöldek összetételű koalíció tűnik lehetségesnek.

Azzal kapcsolatban, hogy a kampány során mindkét tartományban volt olyan időszak, amelyben úgy tűnt, hogy az AfD végezhet az első helyen, és ez végül nem következett be, mindkét tartományi miniszterelnök a barátságos kifejezést használta.

A két keleti – az egykori NDK területén fekvő – tartományban tartott választásnak egyelőre mérsékelt hatása lehet a szövetségi szintű politikára, mert a súlyos veszteségek ellenére továbbra is az SPD, illetve a CDU maradhat a legnagyobb kormánypárt. Nagyobb szabású mozgás – a kormánykoalíció esetleges felbomlása, előre hozott választások – az október végén tartandó türingiai tartományi választás, valamint az SPD tisztújításának december elejére kitűzött lezárása után bontakozhat ki.

A német tartományi választások legnagyobb győztese a jobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt, míg legnagyobb vesztese a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Szociáldemokrata Párt (SPD) – értékelte az eredményeket Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1 aktuális csatornán.

A műsorban elhangzott, hogy a Németország keleti részén lévő mintegy 2,5 millió lakosú Brandenburgban és a négymilliós lélekszámú Szászországban az AfD a voksok 24 és 28 százalékát szerezte meg.

Pócza István szerint az előzetes várakozásoknak megfelelően alakul a választások eredménye, és az AfD óriási lépésekkel halad előre. A következő tartományi voksoláson, Türingiában is a bevándorlásellenes párt “áttörésszerű” megerősödését várják, ami szerinte üzenet lesz szövetségi szinten is.

Hozzátette: a mostani eredmény várhatóan az AfD-nek további “óriási” pozitív, a CDU-nak és a SPD-nek pedig negatív lendületet ad majd a következő választásokon.

Forrás: MTI      Fotó: MTI/EPA/Jens Schlüter

Iratkozzon fel hírlevelünkre