Háborús bűnnel kezdődött a második világháború

Háborús bűnnel kezdődött a második világháború – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a nyugat-lengyelországi Wielunban, a háború kitörésének nyolcvanadik évfordulóján tartott megemlékezésen.

Wielunban a lengyel államfő Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnökkel együtt emlékezett meg arról, hogy a kisvárost a német légierő 1939. szeptember 1-én lebombázta, a támadásban több száz helyi lakos vesztette életét. Ők voltak a háború első civil áldozatai.

A lengyel elnök kiemelte: a háború Wielun lebombázásával, vagyis egy háborús bűnnel kezdődött, a nemzetközi jog  megsértésével pedig romba dőlt a normális világ. Wielunban megmutatták, hogy a háború totális lesz, híján minden elvnek, célja pedig a teljes megsemmisítés – fogalmazott az államfő. Hozzátette, a

világnak át kellett élnie ezt a pusztítást, hogy emberéletek tízmilliói árán vonja le a tanulságot.

Leszögezte: azért, hogy a Wielunban és a világon másutt történtek soha ne ismétlődhessenek meg, nem szabad elfeledkezni a háború borzalmairól.

Duda megköszönte Steinmeiernek a wieluni megemlékezésen való részvételt, amelyet erkölcsi elégtételnek nevezett. „Elnök úr, ön vállalja a németek és Németország számára nagyon nehéz igazságot” – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy mindez a két ország közti barátságot és kiengesztelődést segíti.

Steinmeier terrornak nevezte Wielun lebombázását, amely pusztítást, megaláztatást és üldöztetések sorát vonta maga után, beleértve lengyel állampolgárok millióinak, lengyel és európai zsidók meggyilkolását. Mint mondta:

Wielun megtámadásának az egyetlen célja az volt, hogy a hitleri Németország megbizonyosodjon arról, a pusztítást mily módon lehet a leghatékonyabban végrehajtani.

Németország mindig hálás lesz, hogy az után, amit Wielun lakosaival, valamint világszerte az emberek millióival tett, Európa és az európaiak visszafogadták őt maguk közé – jelentette ki Steinmeier.

 A történelem menetét nem fordíthatjuk vissza, de Lengyelország kezet nyújtott Németországnak – mondta a német elnök. Hangsúlyozta, hogy

a háború utáni megbocsátás egyesítette Európát, és Németország a kiengesztelődés útján akar maradni.

 

A Schleswig-Holstein német csatahajó egy lengyel katonai objektumot lő a danzigi Westerplatte-félszigeten, 1939. szeptember 1. Fotó forrása: https://mult-kor.hu

Mintegy negyven ország képviselői, köztük csaknem húsz államfő részvételével nemzetközi megemlékezést tartanak Varsóban vasárnap, a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából.

Lengyelország számos városában emlékeznek meg a történelmi eseményről. A központi lengyelországi megemlékezésre az Európai Unió és és az unióhoz kapcsolódó, úgynevezett Keleti Partnerség tagországaiból – Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország, Ukrajna – érkező 250 magas rangú vendéget várnak. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli a rendezvényen.

A varsói Pilsudski téren, ahol az ismeretlen katona sírja van, beszédet tart Andrzej Duda lengyel és Frank-Walter Steinmeier német elnök. Miután Donald Trump amerikai elnök csütörtökön lemondta részvételét, helyette Mike Pence alelnök szólal fel a megemlékezésen.

Forrás: MTI     Fotó forrása: mult-kor.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre