Demográfiában a jövőnk

Kétségtelen tény, hogy a demográfiai folyamatok alapjaiban határozzák meg a jövőnket. A túlnépesedés és a fogyó, idősödő nemzetek eltűnésének veszélye is kihívás elé állítják közösségeinket, így a népesedési kérdéseket nem lehet megkerülni, azokról muszáj nyíltan beszélni.

A népesedési kihívásokra sokan sokféle megoldást próbálnak alkalmazni, de vajon melyik lehet igazán hatékony? Az immár világjelenséggé váló migráció, amikor emberek tömegei indulnak útnak, hogy otthonuktól távol éljék le az életüket, ezzel átalakítva a befogadó társadalmak kultúráját, etnikai és vallási összetételét is vagy a családok helyben történő támogatása, megerősítése-e a jó megoldás?

A magyar kormány által immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Demográfiai Csúcs szeptember 5-6-án a családpolitikák demográfiai hatásairól, a családok lakóhelyükön való megerősítéséről és a családi értékek megőrzéséről tanácskozik, nyíltan és őszintén, a valós kihívásokat és lehetőségeket, a veszélyeket és a működő jó gyakorlatokat is bemutatva.

Az eseményen Magyarország miniszterelnöke mellett számos állam vezetője, szakpolitikusok és szakemberek, a gazdasági élet, a média és a társadalmi szerveztek képviselői tartanak előadásokat és osztják meg egymással gondolataikat a demográfiai folyamatok kezeléséről, ebben a családok szerepéről, valamint a család- és népesedéspolitikák hatásairól a versenyképességre, a fenntarthatóságra és a jövőstratégiák alakulására.

Változó és változtató korban élünk, amikor dönteni kell arról, hogy hogyan képzeljük el a jövőnket meghatározó új közösségi rendet. A társadalom alapkövei, a családok megerősítést nyernek és ezzel kezelhetővé válnak a mostani kedvezőtlen demográfiai jelenségek is vagy az egyéni érdekek felülkerekednek a közösségi szempontok felett ezzel befolyásolva nemzetek, népek és családok jövőjét. Nagy a tét, de a közös gondolkodás, az összefogás előre visz, amelyhez kiváló terepet biztosít a Budapesti Demográfiai Csúcs.

Fűrész Tünde