Bedeszkázott kirakatok, könnygáz és vízágyú – Biarritzban ülésezik a G7

Több ezren tiltakoztak békésen a francia-spanyol határ francia oldalán, Hendaye-ban és a spanyol oldalon fekvő Irunban a G7-es országcsoport Biarritzban megkezdődött csúcsértekezlete ellen. A szomszédos Bayonne-ban a rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be több száz tüntetővel szemben, aki egy be nem jelentett megmozduláson vonult fel a városközpontban.an megkezdődött csúcsértekezlete ellen.

A világ hét legfejlettebb országának (Németország, Egyesült Államok, Japán, Olaszország, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország) vezetői hétfőig tanácskoznak. A helyszíntől mintegy nyolc kilométerre található Bayonne-ban a többségében fiatalokból álló felvonulók antikapitalista és a rendőrökkel szemben ellenséges szlogeneket skandálva próbáltak áthatolni a városközpontban felállított biztonsági kordonokon. A rendőrök a tömeget a sétálóutcába terelték, majd a több száz ember ismét egy kordonnak rontott egy hídon. A több mint egy órán át tartó patthelyzet után a rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét a demonstrálókat.

A dél-franciaországi Pyrénées-Atlantiques megye prefektusa már péntek este megerősítette a rendőri biztosítást az 50 ezer lakosú Bayonne-ban az előre tervezetthez képest, miután napok óta terjedt a hír arról, hogy antikapitalista tüntetők be nem jelentett megmozdulást szerveznek a G7-ek találkozója ellen. Szombaton a baszkföldi város egy halott településre emlékeztetett, az üzletek kirakatait bedeszkázták, a helyi rendőrök német kollégáik segítségével igazoltatták és megmotozták a központba érkezőket.

A bayonne-i nem engedélyezett felvonulással párhuzamosan békés megmozdulást is szerveztek egy, a francia-spanyol határ mentén kijelölt négy kilométeres útvonalon, ahol viszont nem igazolódtak be a félelmei hatóságoknak, amelyek a francia tüntetéseken rendszeresen a tömegbe keveredő anarchisták rendbontásaitól tartottak az ellencsúcsként meghirdetett rendezvényen.

Globalizáció-ellenes tüntetők a hét legfejlettebb ipari országa (G7) vezetőinek gúnymaszkját viselik a délnyugat–franciaországi Hendaye város strandján a G7-csoport biarritzi csúcstalálkozójának nyitónapján. Balról-jobbra: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Abe Sindzó japán miniszterelnök, Giuseppe Conte olasz kormányfő és Angela Merkel német kancellár maszkját viselő tüntető. Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti

A családias hangulatú, békés felvonuláson, amelyen a szervezők szerint 15 ezren, a rendőrök szerint 9 ezren vettek részt, együtt meneteltek antikapitalisták, környezetvédők, globalizációbírálók, valamint velük sétált néhány tucat, a francia kormány politikája ellen tiltakozó sárgamellényes és baszkföldi szuverenista.

Elégedettek lehetünk, miután óriási kihívás volt számunkra ennek az ellencsúcsnak és ennek a tüntetésnek a megszervezése – mondta a francia hírügynökségnek Sébastien Bailleul, a G7 alternatívák elnevezésű kollektíva szóvivője, aki szerint az „ünnepi és családi megmozduláson a francia, a baszk és a nemzetközi ügyek” együtt voltak jelen.

A karneváli hangulatú felvonulást egy saját, hatékony 250 fős szolgálat biztosította. A tömeg úgy haladt át a Franciaországot és Spanyolországot összekötő Bidassoa-hídon, hogy gyakorlatilag egyetlen egyenruhás rendőrbe sem ütközött, miközben a francia kormány 13 ezer rendőrt és csendőrt mozgósított a G7-csúcstalálkozónak helyszínt adó baszkföldi Biarritz és környékének védelmére.

A G7-ellenes szervezetek újabb megmozdulást hirdettek Bayonne-ba, és a Biarritz körüli városokban további hét békés rendezvényt tartanak, amelyekkel a tiltakozók jelképesen körül kívánják zárni a fejlett országok vezetőinek tanácskozását

Forrás: MTI    Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Iratkozzon fel hírlevelünkre