Nemzetközi Ifjúsági Nap – azaz augusztus 12-e a fiatalokról szól

1999 decemberében az ENSZ közgyűlése jóváhagyta a fiatalok ügyeiért felelős miniszterek világkonferenciájának azt a javaslatát, hogy augusztus 12. legyen Nemzetközi Ifjúsági Nap.

Az ENSZ szeretné felhívni a figyelmet a generációk közötti szolidaritásra mindenütt: a családban, a közösségekben, a nemzet egészében – tudhatjuk meg a jelesnapok.oszk.hu oldaláról. Ezen a napon a világ számos pontján a helyi ifjúsági szervezetek rendezvényeket, akciókat szerveznek, hogy a korosztályt sújtó problémák kezelésére irányítsák a figyelmet: a fiatalokat jellemzően a továbbtanulási, pályaválasztási, megélhetési és párkeresési kérdések foglalkoztatják – erre hívja fel  figyelmünket ez a nap is. 

Az Európai Unió még 2014-ben ennek kapcsán beindított egy úgynevezett „ifjúsági garanciaprogramot”, amelynek célja, hogy minél több fiatal jusson munkához, és a 25 év alattiak közül négy hónapnál hosszabb ideig senki ne maradjon munka vagy képzési lehetőség nélkül – áll az EU hírportálján.

A tanulást és az orientálódást segítve még 1987-ben elindították az Erasmus programot, amelynek keretében az egyetemisták cserediákként több-kevesebb ideig  egy másik országban áthallgathatnak tantárgyakat. Ezt később bővítették az úgynevezett Erasmus+ programmal, amelynek céljai közt szerepel egyebek mellett a munkanélküliség visszaszorítása (különösen a fiatalok körében), a felnőttoktatás előmozdítása és a fiatalok európai demokratikus szerepvállalásának ösztönzése is – olvasható az ösztöndíjprogram hivatalos oldalán

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

fehervariprogram.hu  tájékoztatása szerint a programokon az éppen zajló Székesfehérvári Királyi Napok színes forgatagában idén a komplex ifjúsági fejlesztéseket megvalósító Új Nemzedék Központ is jelen lesz. A meghívással a szervezők célja a fiatalokra koncentráló világnapon egy olyan hely biztosítása, ahol a szakmai tanácsadás, hasznos információk átadása mellett játékos, izgalmas programokon is részt vehetnek augusztus 12-én, hétfőn 10.00–18.00 óra között a Mátyás király emlékműnél.

 

Ezen a jeles napon hadd emlékezzünk meg mi is a fiatalokról, és Vörösmarty Mihály W. G. emlékkönyvébe című versének szavait idézve:

 

„Szép fiatalságod s lelkednek tiszta erénye
     Áll a jövendőség fátyolos arca előtt.
Vajha szelíden lebbenjen föl a fátyol előtted,
     S édeni órákkal csaljon az életen át.”

 

Nyitóképünkön résztvevõk beszélgetnek a 36. Egerszalóki Ifjúsági Találkozón és Lelkigyakorlaton 2019. július 20-án.
Fénykép: MTI/Komka Péter

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre