Felmérés: a Coca-Cola a legnagyobb műanyagszennyező a világon

A Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé termékei jelentik a legnagyobb műanyagszennyezést globális szinten és Európában egyaránt - derült ki egy felmérésből.

A mandiner.hu talált rá egy, a Greenpeace által tavaly októberben közölt kutatásra, amely felmérte, mely cégek jelentik a Föld számára a legnagyobb műanyagszennyezést. 

A Break Free from Plastic névre hallgató mozgalom negyvenkét országban 239 szemétszedő akció keretében válogatta ki az összegyűjtött műanyag szemetet, majd gyártó cégek szerint csoportosította az azonosítható hulladékot. A világszerte összegyűjtött több mint 187 ezer szemétdarabot ezernél is több céghez tudják kötni. 

A vizsgálati eredményekből készült jelentés szerint (amely az eddigi legátfogóbb e területen)

jelenleg a Coca-Cola a világ legnagyobb műanyagszennyező vállalata. 

A legszennyezőbb cégek sorában találjuk a Pepsit, a Nestlét és a Danone-t is. 

Miközben a jelenleg keletkező műanyag szemét kevesebb, mint tíz százalékát vagyunk képesek újrahasznosítani, a legnagyobb szennyezők éppen az újrahasznosítással takaróznak, hárítva a felelősséget – mutatott rá Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. 

A műanyagszemét-szennyezés fő kibocsátói Ázsiában a Coca-Cola, a Perfetti Van Melle és a Mondelez voltak: ott a szemét 30%-a tőlük származott. Az amerikai kontinensen és Európában a Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé végzett a szégyenlista élén: Amerikában hozzájuk volt köthető a vizsgált szemét mintegy kétharmada, míg Európában 45%-a. A magyar Greenpeace-aktivisták által tavaly augusztusban a PET kupa keretében végzett vizsgálat során az azonosított 423 palack közel egynegyede, 96 darab volt a Coca-Cola terméke. 

 

Forrás és infografika: mandiner.hu, greenpeace.hu. Kiemelt képünk forrása a Pixabay.com.

 

A Coca-Cola az elmúlt napokban másik botránnyal is észrevétette magát Magyarországon. Olvasson erről is: 

Visszakozik a Coca-Cola a tiltakozások hatására?

Iratkozzon fel hírlevelünkre