Egy napig sem tartott az ellenzéki összefogás Vácon

Péntek délelőtt még széleskörű összefogást jelentettek be, szombat reggelre azonban kiderült, továbbra is két összefogás van Vácon. Akit az országos pártközpontok támogatnak, a helyi szervezetek alkalmatlannak tartják. Egymással szemben politizál a két ellenzéki jelölt.

Azt követően, hogy péntek délelőtt 7 párt és 2 civil szervezet közös polgármester-jelöltjeként mutatta be magát Matkovich Ilona, rövid időn belül kiderült, hogy továbbra sem ő az egyetlen, aki egyfajta ellenzéki összefogás jelöltjeként indul Vácon – számolt be a VácOnline. 

Az ügy előzménye, hogy július végén egy napon belül röppent fel a hír Matkovich (aki az LMP politikusa) és egy helyi ügyvéd, dr. Néveri István indulásáról – írja a lap. Néveri civilek kérésére vállalta a jelöltséget, ám hamar egyértelművé tette, hogy számít a baloldali pártok támogatására is. Az MSZP és a DK helyi szervezetei fel is sorakoztak mögötte, ám a budapesti pártközpontok elképzelésével nem feltétlenül egyezett mindez.

A DK országos vezetése Matkovich támogatására szólította fel váci politikusait, akik azonban alkalmatlannak találták a Magyar Narancs korábbi újságíróját a város vezetésére. A párton belüli konfliktus hamar szakításhoz vezetett: a párt helyi elnöke, Krauze István lemondott tisztségéről, majd négy-öt társával együtt kilépett a pártból. 

Hamarosan bejelentették a Váci Szívvel nevű választási szövetséget, amelyben a Független Kisgazdapárt, a helyi MSZP, a DK-ból kilépett politikusok, valamint a Vác Városért Választási Egyesület tömörül – és támogatja Néveri Istvánt. 

Beszédes volt, hogy Matkovich pénteki sajtótájékoztatóján a pártok országos politikusai, vagy a budapesti pártközpontok által delegált képviselői jelentek meg elsősorban. 

„Próbálkozni mindenkinek van lehetősége, de a mi összefogásunk erősebb lesz” – mondta a VácOnline-nak még péntek délután Krauze István. A váci DK korábbi elnöke nem tud arról, hogy az MSZP valóban Matkovichot támogatná a városban.

Matkovich Ilona pénteki sajtótájékoztatóján az MSZP nem volt érintett – erősítette meg a lapnak Bóth János. Az MSZP váci alapszervezetének elnöke, korábbi polgármester és országgyűlési képviselő arról beszélt: az LMP jelöltjét nem tudják támogatni, mert nem látnak esélyt arra, hogy győzelemre vezesse az ellenzéket októberben. 

A lap megkereste Néveri Istvánt is, aki leszögezte: indul az önkormányzati választásokon, az országos pártok közül pedig van, amelyik egyértelműen őt támogatja. 

Továbbra is két jelölt tekinti magát az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltjének a Vácon – állapította meg a helyi lap.

 

Forrás: VácOnline.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre