10+1 tipp vasárnapi szentmise-helyszínre a Balatonnál

Írásunkban összegyűjtöttünk néhány Balaton-parti templomot és információt annak érdekében, hogy aki szeretne, a magyar tenger környezetében bárhol megtalálja a számára legközelebbi, legmegfelelőbb helyet, szentmisét.

Északi part

1. Badacsonytomaj – Szent Imre bazalttemplom

Fotó: Templom.hu 

Badacsonytomaj központjában áll a neoromán stílusban épült kéttornyú bazalttemplom, melyet 1931-32-ben építettek. 1981-ben, a félévszázados jubileumra a templomot felújították. Ebből az alkalomból készültek Udvardi Erzsébet nagyméretű táblaképei: Az utolsó vacsora, a Getszemáni éjszaka és a Feltámadás, amelyeket a templomban csodálhat meg a látogató, ha amikor vasárnap reggel 10:00 órakor ide látogat el szentmisére.

2. Hévíz – Szentlélek templom

A templomot 1996-1999 között építették. A már-már bazilikának is nevezhető – mintegy ezer fő befogadóképességű – impozáns templom stílusát nehéz meghatározni, hiszen a régi gótikus és a modern stílus elemeit is ötvözi.

Fotó: Miserend.hu

Mivel a templom belseje körcikk alakú, a hívek a lehető legközelebb kerülhetnek a liturgia központi helyéhez, az oltárhoz ha vasárnapokon 9:00 órakor vagy 10:30-kor itt vesznek részt misén. 

3. Tihanyi Bencés Apátság

A Tihanyi-félsziget gyöngyszeme, mely óvón tekint a Balatonra.

Fotó: CsodalatosBalaton.hu

Az altemplom – királykripta – a mai Magyarország egyik legértékesebb középkori építménye. A gazdag díszítésű barokk templom annak a korszaknak a tanúja, amely a pusztulás után az újjáéledésről beszél. Az ide látogató a jellegzetes levendulás étkek és italok mellett lelki eledellel is táplálkozhat, ha vasárnap a bencések által celebrált misén vesz részt 7:30, 10:00 vagy éppen 19:30-kor. 

4. Zirci Ciszterci Apátság

Az apátsági templomot 1732-ben kezdték építeni a ciszterciek, felszentelése 1752-ben történt meg, később emelték bazilika rangra.  

Fotó: Zirciapatsag.hu

A különlegesen szép, országosan is kiemelkedő jelentőségű templom főoltára Magyarország legnagyobb, barokk stílusban készült oltárépítménye.  Az 1982-ben, alapításának nyolcszázadik évfordulóján basilica minor rangot nyert templom egyben az itt élő szerzetesközösség liturgikus otthona, és Zirc városának plébánia-temploma is.

Az ide látogató vasárnaponként 8:00, 10:00 vagy 19:00 órától tud szentmisére eljutni.

 

Déli part

5.  Fonyód – Nagyboldogasszony templom

A román stílusú kápolnát Gyalus László terve szerint építették. Stílszerű román faragványok és Dürer mázolatok díszítették. A kápolnához kálváriát is építettek a közeli dombon. 1902. augusztus 31-én gróf Széchenyi Miklós győri megyéspüspök szentelte fel.

Fotó: CsodalatosBalaton.hu

A falak és a boltozat nem bírták a torony súlyát, ezért a boltozat beomlott. Újjáépítették, de most már téglát használtak faragott kövek helyett. Torony helyett ún. huszártornyocskát emeltek. A „Jutasi dombon” álló haranglábból a harangot 1902-ben áthozták a templom elé, és egy fából készült haranglábban helyezték el. Innen csodás kilátás tárul elénk a Balaton mély kékségére.

Szentmiséket itt vasárnaponként 11:00 és 18:30 órától tartanak.

6. Kőröshegy – Szent Kereszt templom

Mivel nyáron sokan ellátogatnak a levendulaillattal átitatott Kőröshegyre, így itt is szertenéztünk a helyi templom háza-tájékán.

Fotó: Miserend.hu

A templom a XV. század végén épült gótikus stílusban, de a későbbiekben többször átépítették. Kezdetben a ferencrendiek templomaként volt ismert. A bécsi Hofbauer mesternek tulajdonítják a templom oltárképét. Emellett a falakon népi faragású szobrok és keresztút található. A szentmiséken kívül, amik vasárnaponta 9:45-től kezdődnek, nyaranta több hangversenyt is tartanak az évszázados falak között.

 7. Siófok – Sarlós Boldogasszony templom

A régi barokk plébániatemplom 1737-ben épült Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának tiszteletére. A kisméretű templomot, amely a Fő utcával párhuzamosan állt, a torony kivételével teljesen lebontották, ennek a helyére épült a jelenlegi templom, amelyet dr. báró Hornig Károly veszprémi püspök, a későbbi bíboros 1904. július 3-án, Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt fel. A tervező és kivitelező Csomay Károly veszprémi építész volt. A templomban található az egész Balaton-vidék legnagyobb orgonája, melyet Paulus Frigyes orgonaépítő mester készített.

Fotó: Siofok.hu

Ha itt szeretnénk szentmisére eljutni, akkor vasárnapokon 8:00, 9:00, 10:00, 11:30 és 19:00 órakor van rá lehetőség.

8. Zamárdi – Kisboldogasszony templom

A templom 1771-1774 között épült, barokk stílusban. 1774-ben Vajda Sámuel tihanyi apát szentelte fel. Érdekessége, hogy 2010. június 27-én a templomban új francia barokk orgonát szenteltek, mely a II. világháborúban a szovjet katonák által elégetett orgona helyébe került.

Fotó: Miserend.hu

Szentmisét itt vasárnapokon 9:30 órától celebrálnak, mely után kinek-kinek lehetősége nyílik Zamárdi szépségeivel is megismerkedni.

9. Balatonlelle – Szentháromság templom

1943. és 1972. között épült, és ez a modern templom csodálatosan ötvözi magában mindazokat az építészeti elemeket, amelyek az elmúlt 15 évszázadban meghatározták a szakrális épületek liturgikus elemeit. Így például a templom kelet-nyugati tájolása, a szentély apszisban – félkörívben – való záródása, vagy a szentély kiemelkedése, amely a szent hegyet hivatott szimbolizálni. E látványt szentmise keretében vasárnaponként 9:00 és 19:00 órakor tekinthetik meg a látogatók.

Fotó: Miserend.hu

10. Zalakaros – Isteni irgalmasság templom

A Zalakarosi Egyházközség, 1802-től a Galamboki Plébánia filiális egyházközségeként működött. Balás Béla kaposvári megyéspüspök 2014. április 27-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapján emelte plébánia rangra Zalakarost, kiszakítva a Galamboki Plébánia területéből.

Fotó: Utazzitthon.hu

Az alapítás egyik oka, hogy Zalakaros közigazgatásilag várossá, idegenforgalmi központtá vált. A plébánia működésének kezdete egybeesett II. János Pál (a Kaposvári Egyházmegye alapítója, az Isteni Irgalmasság vasárnapja elrendelője) és XXIII. János pápák szentté avatásának napjával.

Vasárnapi szentmisére itt délelőtt 10:00 órakor tudnak eljutni a hívek.

+1  Szentkirályszabadja – Szent István király templom

A templom a XIII. században épült, román stílusban, de a későbbi gótikus átépítés elemei is láthatóak rajta.

Fotó: Szentkirályszabadja Facebook-oldal

A templom apszisa félkör alaprajzú, tornyát valószínűleg a XIV-XV. században építették; a mai hajó viszont a barokk kori újjáépítés eredménye. 
A bejárat felett kis méretű, román stílusú résablak van, a torony felső részén lévő csúcsíves nagy ablakok mutatják a gótikus stílusú átalakítás jegyeit. 
Helyi szentmise vasárnapokon 11:00 órakor kezdődik.

Ha esetleg más balatoni vidékeken szeretnének a kedves olvasók szentmisére eljutni, ide kattintva egy teljes listanézetet találnak, hogy hol és mikor van erre lehetőség.

'Fel a tetejéhez' gomb