Maróth Miklós megerősítette: ő vezeti az akadémiai kutatóhálózatot

A minap röppent fel a hír, miszerint az Akadémiáról leválasztott kutatóhálózatokat, vagyis az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) Maróth Miklós, az MTA korábbi alelnöke vezeti majd.

Lapunk megkeresésére Maróth Miklós megerősítette: amint Orbán Viktor is aláírja a döntést, ő lesz a kutatóhálózat vezetője.

– Palkovics László miniszter úr és az Akadémia elnökének megegyezése után nagy valószínűséggel Orbán Viktor is alá fogja írni – tájékoztatott az egykori alelnök.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek átalakítása szükségességéről több jelentés is készült. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) korábban közleményben hangsúlyozta: a kormány nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne. Az a cél, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok ne eredmény nélkül tűnjenek el, hanem a magyar gazdaságot érdemben szolgáló szabadalmakban, találmányokban hasznosuljanak.

Maróth Miklós, a Vasarnap.hu állandó vendégszerzője korábban már kifejtette véleményét az átalakításról, amelyet itt olvashatnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre