A Momentum rejtélyes születése és fellendülése

Külföldiek a magyar politikában címmel tényfeltáró sorozat indult a Pesti Srácok oldalán a Momentum nevű politikai képződményről. A NOlimpiás mozgalomból párttá alakult csapat a cikk szerint külföldi érdekeket szolgál ki.

Kezdjük ott, hogy a momentum.hu domain nevet nem 2014 nyara környékén foglalták le, hanem már évekkel korábban, 2012-ben, amikor Fekete-Győr Andrásékról még hallani se lehetett. Kérdés, hogy ki és miért stipi-stopizta le? – teszi fel a kérdést a Pesti Srácok szerzője.

A hivatalos indulás idején Fekete-Győr szövetségeseket keresett és talált az új politikai víziójához: a 2014-es netadó bevezetése ellen tiltakozók egy vezérszónokát, az ELTE egyik szakkollégiumának elnökét, az ELTE EHÖK egy korábbi vezetőjét és másokat. Az így létrejött 10-12 fős asztaltársaság tagjai bő egy évvel később strukturáltabb formán kezdtek gondolkodni, végül 2016 augusztusában egyesületté váltak.

A Momentum 2016 őszére már 142 főt számlált; 2017. január 19-én elindították a NOlimpia kampányt Budapest utcáin. Ma a párt tagjainak száma négyezerre tehető – idézi fel tényfeltáró cikkében a portál.

Ezt követően egymás után bújtak ki a föld alól a helyi szervezetek. 2017-ben már 105 alapszervezete volt a Momentumnak – szerte Európában. A nagy nemzetközi szervezkedés persze kicsit sem meglepő: a Montreálban született Cseh Katalin 2012 júniusa és 2016 szeptembere között a Liberális Fiatalok Egyesületének (LiFE) nemzetközi kapcsolattartója volt. 

Ugyanez a

Cseh Katalin 2013 júniusa és 2014 szeptembere között az International Federation of Liberal Youth fehérorosz programjának trénereként workshopokat és képzéseket szervezett belorusz és ukrán aktivisták számára.

Később egyébként ezek az aktivisták vandálkodtak a kijevi Majdan téren, ahol a diktatúrát akarták lebontani minden eszközzel – írja a Pesti Srácok oldalán Jurák Kata.

A „botmixeres” Cseh Katalinnál is rejtélyesebb Berg Dániel alakja az elnökségben. Ők mellesleg ma egy párt alkotnak – Berlinben ismerkedtek meg, ahol az International Federation of Liberal Youth központja is található.

Berg Dániel New Yorkban született. Életrajza sehol sem érhető el. 2017-ben tért haza Magyarországra, a Soros-féle CEU-tüntetések miatt, néhány hónap múlva pedig már a Momentum elnökségi tagjává választották.

A fiatalokból álló csoport nem minden tagja született külföldön. Donáth Anna édesapja, Donáth László még az MSZP színeiben volt országgyűlési képviselő 1994 és 2010 között. Az Amszterdami Egyetemen migrációs és etnikai tanulmányok szakon tanult, hazatérve pedig

a Soros György által is finanszírozott Menedék Migránsokat Segítő Egyesület projektmenedzsereként dolgozott. 

Donáth Anna nagy támogatásnak örvend a párton belül. Ezt mutatja az is, hogy az EP-választásokon közel tíz százalékot elért Momentum képviselője lett. Amióta azonban büszkén vállalta, hogy megtorpedózta – Cseh Katalinnal együtt – a magyar Fidesz-KDNP képviselők bizottsági jelöltségét,

nettó hazaárulóként” emlegetik a kormánypárti szavazók (is).

A Momentum rejtélyes születésének és fellendülésének, valamint homályos nemzetközi kapcsolatainak feltérképezése még csak a kezdete annak a tényfeltáró utazásnak, amelynek első részét olvashattuk a Pesti Srácok oldalán publikált cikkben. De nekünk, az élet alapvető értékeihez ragaszkodó, hazaszerető embereknek talán már ennyi is sok  a „cuki kis fiatalokból álló”, ám külföldi érdekek által mozgatott szervezetből…

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Pesti Srácok