Szakképzés új alapokon

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium úgy döntött, hogy nem a jelenlegi rendszert fazonírozzák, hanem inkább létrehoznak helyette egy teljesen új, korszerűbb struktúrát – tudta meg a Magyar Nemzet. Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerint az OKJ-ra épülő rendszer már elavult.

A gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez alkalmazkodó szisztémát alakítanak ki – mondta a Magyar Nemzetnek a helyettes államtitkár. 

– A gazdasági, technológiai környezet gyors változásai következtében újabb és újabb szakmák jönnek létre. Nem várható el az iskoláktól, hogy ezt kövessék, viszont az elvárható, hogy képzéseik széles szakmai alapokat biztosítsanak a tanulóiknak az alapszakmák elsajátításakor – hívta fel a figyelmet.

Az új rendszer két lábon áll majd: az alapszakmákat iskolarendszerben lehet megtanulni, amelyek végül széles alaptudást biztosítanak. A rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítéseket kizárólag felnőttképzésben lehet majd oktatni. Ez utóbbiak számát nem korlátozzák, a munkaerőpiaci igényekhez igazítják létrejöttüket.

A felnőttek is tanulhatnak alapszakmát, akár rövidebb idő alatt. A második szakma elsajátítása továbbra is ingyenes lesz.

A két rendszer egymásra épül majd, és hatékonyan képes reagálni az ipar kihívásaira, valamint biztosított lesz az egész életén át tartó tanulás lehetősége.

Az eddigi OKJ-s képzésben legfőképp az okozta átláthatatlanságot, hogy a magyar OKJ egyetlen keretrendszerben tartalmazza az állam által elismert képesítéseket, függetlenül attól, hogy iskolai rendszerben vagy iskolarendszeren kívül valósul meg az adott szakképzés.

Forrás: MN