Hölvényi György: Mindenki helyezkedik és kalkulál az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament július 16-án szavaz arról, hogy alkalmasnak találja-e Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségére. A kilátásokról és esélyekről megkérdeztük Hölvényi György EP-képviselőt, aki elmondta: az európai pártcsaládok még most is számolgatnak és helyezkedni próbálnak, ezért egyelőre nem lehet tisztán látni, hogy ki fog a német politikus mellett vagy ellen voksolni.

„Az elmúlt hetek történéseit figyelembe véve azt tudom mondani, hogy július 16-án gyakorlatilag bármi megtörténhet az Európai Parlamentben. A magam részéről nem mernék fogadni a szavazás kimenetelére vonatkozóan” – mondta el lapunknak Hölvényi György. A KDNP-s képviselő szerint egyedül az tűnik biztosnak, hogy az EPP frakciója Ursula von der Leyen mögött fog állni.

„Jelenleg mindenki helyezkedik és kalkulál, megpróbál pozícióba kerülni, és ez így lesz a legutolsó pillanatig.

Körülbelül olyan most a helyzet, mint az iskolában tanévkezdéskor, amikor a gyerekek azon vitatkoznak az osztályfőnök érkezése előtti percekben, hogy ki hova üljön majd a teremben”.

Hölvényi György szerint egészen világosan látszik, hogy különféle ideológiák, nemzeti és globalista érdekek csapnak össze egymással. „Az Európai Szocialisták frakciójának pártjai közül a német szocialisták helyzete a legbizonytalanabb. Az SPD sosem volt még ilyen gyenge, és a párt vezetői is egymásnak mondanak ellent nyilatkozataikban: az országos vezetők Ursula von der Leyent támogatják, miközben a helyi vezetők – a német belpolitikai helyzet miatt – sorra az ő megválasztása ellen szólalnak fel nyilatkozataikban” – fogalmazott.

A képviselő szerint a baloldali pártcsaládok egységet próbálnak mutatni a nyilvánosság felé. Értékelése szerint a szavazás során nem lesz töretlen a frakciókon belüli fegyelem, és

lesznek olyan képviselők, akik a frakció döntésével ellenkezően fognak szavazni,

így elképzelhető az is, hogy von der Leyennek végül nem kell megegyeznie egyik baloldali frakcióval sem.

Hölvényi György arra is utalt, hogy nemcsak a baloldal bizonytalan a holnapi szavazással kapcsolatban, hanem az EPP-től jobbra elhelyezkedő frakcióknál sem egyértelmű még a helyet. Jelen pillanatban úgy fest – mondta a képviselő –, hogy az Európai Konzervatívok támogatni fogják von der Leyent, de még az sem elképzelhetetlen a mostani helyzetben, hogy ez is megváltozik.

„Az Identitás és Demokrácia frakciójában egyelőre még nem döntöttek arról, hogy miként szavazzanak, ráadásul az ő esetükben komplikálja a helyzetet az is, hogy a parlamenti szakbizottságokban nem tudtak pozíciókat szerezni, és emiatt elégedetlenek. A frakción kívüli pártoknál pedig egészen biztos, hogy nem lesz egységes a szavazás” – fejtette ki.

Hölvényi György Ursula von der Leyen jelölését megfontolt és helyes döntésnek tartja, a politikus eddigi munkája alapján ugyanis szerinte arra lehet következtetni, hogy megfelelően el tudja majd látni a bizottsági elnök szerepkörét.

„E tekintetben a legnagyobb kérdés az lehet, hogy von der Leyennek sikerül-e majd összeegyeztetnie az Európai Unió pártcsaládjainak és tagállamainak érdekeit” – tette hozzá.

Hölvényi Györgyöt megkérdeztük arról is, hogy miként értékeli a Fidesz-KDNP képviselői ellen az Európai Parlament szakbizottságaiban, a baloldali képviselők felbujtására elkövetett akciót. Szerinte a baloldaliak helytelenül jártak el azzal, hogy önkényesen felrúgták a kialakult szokásrendet.

„2003 januárja óta dolgozom a parlamentben, azóta egyetlen alkalommal láttam ehhez hasonlót, de akkor az adott személy alkalmatlansága állt a középpontban. Ebben az esetben viszont kizárólag a párthovatartozás alapján történt meg a döntés, ami elfogadhatatlan” – emelte ki Hölvényi György. Hozzátette: a baloldaliak tetteikkel nem is a képviselőket vagy a Fidesz-KDNP-t, hanem a szavazókat sértették meg: „A baloldali képviselők ezzel az eljárással gyakorlatilag a választói akaratot vették semmibe.

Az aknamunka azonban sikertelen maradt: a két tapasztalt jelöltet, Deutsch Tamást és Gál Kingát megválasztották a tisztségre, a másik három, újonnan érkezett jelölt esetében pedig csak a döntés elhalasztását tudták elérni”.

Iratkozzon fel hírlevelünkre