Érezd magad megtisztelve, hogy románul beszélhetsz!

„A román politikai elit nem tudja, de még inkább: nem akarja érteni, mit jelent a 21. században Európában élni” – írja Constantinovits Milán, a Mandiner szerzője.

Eugen Tomac, a Băsescu-féle Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke a napokban bírálta saját kormányának közigazgatási törvénymódosítását:

„Ezzel a politikai trükkel a Dăncilă-kormány gyakorlatilag megpróbálja az ország második hivatalos nyelvévé tenni a magyart, ami elfogadhatatlan.”

Tomac hozzátette, a román nyelv is az Európai Unió hivatalos nyelvei közé tartozik, és minden román állampolgárnak – nemzetiségtől függetlenül – „megtiszteltetésnek” kellene lennie, hogy ezt használhatja a román állami intézményekben.

„Nem megtiszteltetés ez, hanem másfél millió magyar megalázása” – írja Constantinovits Milán.

A szerző kiemeli, a PMP elnöke vagy nincs tisztában az uniós nyelvi direktívákról, a Velencei Bizottság, a Regionális, illetve kisebbségi nyelvek európai kartájáról vagy újabb magyar helyzetet kihasználó politikai haszonszerzésről van szó.

„Kérdés, vajon mikor jutnak el a román politikusok oda, hogy legalább retorikai szinten elismerjék a nyelvek egyenlőségét, az erdélyi kulturális értékek relativizálhatatlanságát, és egyáltalán a magyarságot mint nemzeti tényezőt?” – írja Constantinovits Milán. Szerinte éppen az anyanyelv használata ad életesélyt a közösségek létben maradásához.

Forrás: Mandiner

Iratkozzon fel hírlevelünkre