Újra tisztán szól a zene a Vatikánban

A pápa elfogadta P. Massimo Palombella lemondási kérelmét, aki az 1471-ben alapított, de gyökereit tekintve Nagy Szent Gergely pápa idejéig visszanyúló Sixtus-kápolna énekegyüttes karmestere volt – tájékoztatott a Szentszék Sajtóterme. 2018 őszén sikkasztás gyanúja merült fel a kórus anyagi ügyeinek kezelése körül.

A La Stampa című olasz napilap értesülése szerint csalás, sikkasztás és pénzmosás gyanúja merült fel a világhírű kórus két vezetője, Michelangelo Nardella adminisztratív igazgató és Massimo Palombella, a társulat művészeti vezetője esetében. A két igazgató állítólag számlát nyitott az egyik olasz banknál a koncertekből származó bevételek letétbe helyezésére, de a pénzből személyes kiadásaikat fedezték. Nadellát már 2018 júliusában felfüggesztették tisztségéből egy másik szabálytalanság miatt – adta hírül a Vatican News.

Palombella szolgálatának lezárultával a Sixtus-kápolna kórusának ideiglenes vezetését Guido Marini prelátus, a Pápai Liturgikus Szertartások Hivatalának vezetője Marcos Pavan prelátusra bízta, aki jelenleg a Sixtus-kápolna Pueri Cantores kórusának karmestere. A kórus 20 állandó felnőtt énekesből és 30 fiúénekesből áll.

A bizonytalan anyagi ügyek tisztázása mellett a pápai döntést még egy másik fontos szempont is vezérelte: elő kívánta segíteni az évszázadok során keletkezett értékes művészeti-zenei örökség védelmét. 

– Ősi alapítása óta a Pápai Zenekápolna a történelem során mint a pápai ünnepi szertartások szolgálatában álló művészeti és liturgikus kifejeződés színvonalas helyszíneként tűnt ki – mondta Ferenc pápa személyes (motu proprio) döntését indokolva.

Forrás: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre