Nehogy az EU is belerengjen a kancellári remegésbe!

Megyeri Dávid a Magyar Nemzet oldalán megjelent cikkében azon töpreng, vajon a betegség állapota mennyire blokkolja a felelős döntések meghozatalát. Az Amerikai Egyesült Államokban a legszigorúbban vett közérdek az elnök egészsége. Ha egy jelöltről kiderül, hogy nincs megfelelő kondícióban, annak semmi esélye a győzelemre.

Angela Merkel immár a nyilvánosság előtt is remegésben megmutatkozó betegsége sokunkban sajnálatot és empátiát ébreszt. A makacs rohamokat három alkalommal is szemlélhettük aggodalommal. Ám mi húzódik meg valójában az aggódások mögött? – kereste a választ Megyeri Dávid a Magyar Nemzet oldalán megjelent írásában.

Az európai közösségi érdek védelme fedezhető fel a német kormányfő egészségéért való félelmek hátterében. Olyan, mintha a berlini kancellár módszeresen elbagatellizált gyengélkedésével attól kellene tartani, hogy az európai földrész is romlásnak indulhat.

– Egy sor történelmi példa bizonyítja, hogy egy-egy betegség hogyan változtatta meg a történelem folyamát, és keletkeztek előre nem tervezett, rosszul meghozott politikai döntések. Az is örökké nyitott kérdés marad: ha Eden brit miniszterelnök nem küzd súlyos betegséggel, belement volna-e a szuezi kalandba, aminek a drámai következménye az 1956-os magyar forradalom magára hagyása lett – emlékeztet Megyeri Dávid.

Egy nagy fának nem csupán az árnyéka nagy, hanem az is veszélyes, ha kidől, és mindenkit maga alá temet – utal a szerző arra az esetre, ha Németország, mint az EU legerősebb állama megrendülne, hozzátéve: vigyázni kell, nehogy az EU is belerengjen a kancellári remegésbe.

A cikk szerzője felteszi a kérdést: vajon Angela Merkel remegési rohamai indokolják, hogy a vadbaloldali szocialista Frans Timmermans EB-elnöki jelölése mellett kardoskodott, vagy ,hogy párttársa, Ursula von der Leyent nem szavazta meg?

Forrás: MN; Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat