Teherán hivatalosan is bejelentette a megengedettnél magasabb fokú urándúsítást

Irán megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását – jelentette be  sajtótájékoztatóján Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes az al-Majadín televízió tájékoztatása szerint. Az izraeli miniszterelnök Teherán elleni szankciók kiszabására szólította fel Európát.

A hivatalos bejelentés szerint Teherán néhány óra múlva megkezdi a 3,67 százalékosnál magasabb szinten dúsított urán előállítását. Ezzel Irán megsérti az atomprogramjáról négy évvel ezelőtt megkötött nemzetközi megállapodást.

Aragcsi kijelentette, Teherán azért szánta el magát erre a lépésre, mert az európai partnerek nem tettek eleget vállalt kötelezettségeiknek.

 Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője az vasárnapi sajtótájékoztatón közölte, hogy az iráni atomlétesítményeik készek állnak arra, hogy bármilyen mennyiségű és bármilyen szinten dúsított uránt állítsanak elő, minden csak a kapott utasítások függvénye. 

A  vasárnapi sajtótájékoztatón magas rangú iráni vezetők közölték, hogy Irán hatvan nap múlva újabb kötelezettségvállalásait vonja vissza, ha a többi aláíró fél nem intézkedik, hogy megvédje Teheránt az amerikai szankcióktól, de nyitva hagyja az ajtót a diplomáciai tárgyalások előtt.

Aragcsi emlékeztetett, hogy országa a szerződés megtartását támogatja, és hangsúlyozta, hogy a kötelezettségvállalásai csökkentésére május óta tett intézkedések visszafordíthatók, ha kielégítik az igényeit. Ez utóbbiak elsősorban az iráni kőolajexport lehetőségének biztosítására vonatkozik az amerikai szankciók kivédésével.

Aragcsi arra nem tért ki, Irán várhatóan milyen kötelezettségvállalásait vonja vissza szeptemberben. Ezt majd megfelelő időben bejelentik – tette hozzá.

Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) és Németország alkotta hatok csoportja 2015-ben jutott megállapodásra, amelynek értelmében az iráni atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldják a Teherán ellen elrendelt szankciókat. Az iráni atomprogram körül 2018 tavaszán újultak ki ismét a feszültségek, amikor Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta az atomalkut és újból az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat rendelt el.

Az atomsorompó-szerződés betartásán őrködő ENSZ  szakosított szervezet, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vasárnap bejelentette, hogy az ellenőrei azonnal jelentést tesznek a bécsi vezetőségnek, mihelyst ellenőrizték a bejelentett fejleményt

A bejelentésre reagálva az izraeli miniszterelnök nagyon veszélyesnek nevezte, hogy Irán megszegi az urándúsításra vonatkozó nemzetközi korlátozásokat. Benjámin Netanjahu ismét Teherán elleni szankciók kiszabására szólította fel Európát.

Forrás: MTI       Fotó: MTI/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre