Megtartják a papok a gyónási titkot?

A Vatikán újra egyértelművé tette, hogy a gyónási titok szent és sérthetetlen. Ha azt politikai vagy egyéb nyomásra fel akarnák fedni, az az egyház szabadságába való beleszólásnak minősülne. Ugyanakkor a gyónási titoktartás révén az egyház nem válhat a klérus által kiskorúak és sérülékeny személyek ellen elkövetett bántalmazások és visszaélések cinkosává.

Mauro Piacenza bíboros, az Apostoli Penitenciária vezetője a Vatican News-nak adott interjújában ismertette azt a Jegyzéket, amelyet július elsején tettek közzé a belső fórum jelentőségéről és a szentségi pecsét sérthetetlenségéről. A bíboros hangsúlyozta: a pap nem ura a gyónásnak, hanem Isten nevében cselekszik. Semmilyen politikai vagy jogalkotási kezdeményezés nem irányulhat a szentségi pecsét sérthetetlenségének megtörésére.

A gyónást Ferenc pápa az „Isten és a hívő közötti kapcsolatok belső területeként” jellemezte, valamint elmondta, hogy a „belső fórum” fogalmát komolyan kell venni, külső visszhangok nélkül. Illetve ismételten leszögezte: a szentségi pecsét teljes mértékben sérthetetlen. Ez ugyanis nélkülözhetetlen biztosítéka a kiengesztelődés szentségének.

Az Apostoli Penitenciária vezetője az interjúban kiemelte, hogy a gyónási titoktartás nem összehasonlítható a hivatali titoktartással, amely az orvosokat, gyógyszerészeket, ügyvédeket  kötelezi. A gyónó ugyanis Istenhez beszél. Éppen ezért elfogadhatatlan minden olyan törekvés, amely a szentségi pecsét sérthetetlenségét kívánná megtörni. Az ilyen kísérletek annak az egyháznak a szabadságát támadnák, amely Istentől kapta felhatalmazását.

Ferenc pápa egy elítéltet gyóntat a Panamában megrendezett Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón.

A Jegyzék rögzíti azt is, hogy szerzői semmilyen módon nem akarják igazolni vagy bármilyen formában eltűrni a klérus által végrehajtott visszaélések gyűlöletes eseteit. Ez összhangban áll Ferenc pápa szüntelen figyelmeztetésével, amely a kiskorúak és a sérülékeny személyek védelmének előmozdítására irányul. A szentségi pecsét védelme és a gyónás szent mivolta soha nem jelentheti a rosszal való összejátszás valamilyen formáját – fogalmazott Mauro Piacenza bíboros.

Forrás: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre