XVI. Benedek: Az Egyház egysége veszélyben van

Napjainkban számos diskurzust lehet hallani avatottak és laikusok között egyaránt, amelyben XVI. Benedek pápa és a jelenlegi egyházfő lelkiségét, karakterét vetik össze, ki ide, ki oda téve le saját szubjektív, ám általában „tényekkel" alátámasztott voksát. A pápa személye körüli polémia azonban nem erősíti az egységet. Legalábbis erre mutat rá az emeritus pápa legutóbbi, a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjújában.

A beszélgetés során XVI. Benedek világosan, ellentmondást nem tűrő hangon leszögezte: „Egy pápa van, Ferenc.” Ezzel mintegy csírában elfojtotta a személyét Ferenc pápa lelkületével összehasonlító vitákat. 

– Az Egyház egysége mindig veszélyben van, évszázadok óta, és ez mindig így volt történelme során. Háborúk, belső konfliktusok, elszakadási törekvések, a szakadás veszélye jellemezték. Az Egyház egysége azonban mindig erősebb volt a harcoknál és a belső háborúskodásnál – fejtette ki XVI. Benedek.

– Sokszor helytelenül használják a különböző egyházi csatározásokban a Ratzinger nevet – mutatott rá az emeritus pápa, aki szerint fontosabb lenne az egységre való törekvés, kiváltképp napjainkban, amikor a keresztények közötti megosztottság olyannyira látható.

Nem ez az első alkalom, amikor XVI. Benedek az egység fontosságára figyelmeztet. Pápai szolgálatának utolsó napján éppen ezt húzta alá azzal, hogy már akkor feltétel nélküli tiszteletet és engedelmességet fogadott a Szent Péter székében őt követő utódjának.

Forrás: Magyar Kurír; Fotó: MTI/EPA/L’Osservatore Romano

Iratkozzon fel hírlevelünkre