A visegrádi négyek kormányfői közösen tárgyaltak Merkellel és Macronnal

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi négyek kormányfőinek társaságában találkozott Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel a brüsszeli EU-csúcson vasárnap.

A V4-ek kormányfői a csúcstalálkozót megelőzően egyeztettek a lehetséges jelöltekről.

A német kancellár Orbán Viktor mellett Andrej Babis cseh, Peter Pellegrini szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt fogadta.

A V4-ek miniszterelnökei Emmanuel Macron francia elnökkel is megbeszélést folytattak a brüsszeli EU-csúcson vasárnap.

Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök kezet fog, mellettük Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a V4+Franciaország egyeztetésen az EU rendkívüli csúcsértekezlete előtt Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A PAP lengyel hírügynökség információi szerint mind a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4)  ellenzi, hogy  Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt kerüljön az Európai Bizottság (EB)  élére.

Amennyiben a vasárnapi brüsszeli európai uniós csúcsértekezleten előterjesztik Timmermans jelöltségét az EB élére, a V4 tagországainak mindegyike ellene fog szavazni – írja a  PAP meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

A hírügynökség azt feltételezi, hogy a találkozókon a V4-ek Angela Merkelt és Emmanuele Macront is tájékoztatták, arról hogy Timmermans ellen szavaznak.

A hírügynökség által idézett forrás szerint a V4 önmagában nem képes ugyan megakadályozni, illetve keresztülvinni semmilyen jelöltséget, ellenben betöltheti a mérleg nyelve szerepét.

 A PAP Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt is idézi, aki  a csúcstalálkozóra érkezve kijelentette: Timmermans nem kompromisszumos jelölt, az EB eddigi első alelnöke erősen megosztó szerepet tölt be Európában, és semmiképp sem érti Közép-Európát, Európának a posztkommunista összeomlásból felemelkedő részét.   

Morawiecki szerint az uniós  tagállamok többsége  azon az állásponton van, hogy egységteremtő, kompromisszum-keresésre képes jelöltet kell megtalálni.

Andrej Babis cseh kormányfő Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a vasárnapi brüsszeli európai uniós csúcsértekezlet előtt rövid sajtótájékoztatót tartott.

Babis a találkozóra érkezve kifejtette: „Attól tartok, hogy nem ő a megfelelő személy Európa egyesítésére, ugyanis az volt a benyomásunk korábban, hogy nem igazán viszonyul pozitívan a térségünkhöz”. Rámutatott, hogy a visegrádi négyek ellenzik minden jelenlegi listavezető kinevezését, ugyanakkor nincs közös jelöltjük a posztra.   

Hozzátette, több nőre lenne szükség a vezető pozíciókban. A földrajzi egyensúly szükségességét is hangsúlyozta, de nem említett konkrét neveket.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Fotó:MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Morawiecki azon véleményének adott hangot, hogy Timmermans „nem érti Közép-Európát, a jelenleg alakulóban lévő Európát”, s kinevezése erősen megosztaná az EU-t.   

A lengyel kormányfő azt hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak olyan elnökre van szüksége, aki egységet, konszenzust, kompromisszumot teremt, márpedig ennek az elvárásnak Timmermans nem felel meg.


 Forrás: MTI    Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre