Másfél hét múlva lép életbe a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye

Mint ismeretes, az Országgyűlés 176 igen szavazattal, 10 nem ellenében és 6 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat idén áprilisban. A módosítás tartalmazza a maximum 10 millió forintos, kamatmentes babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt használt ingatlanokhoz, a jelzáloghitelek elengedésének kibővített változatát és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is, melyek igénybevételére 2019 júliusától van lehetőség.

Az MTI tájékoztatása szerint a Magyar Államkincstár július 1-jén kezdi meg a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának megállapításával kapcsolatos kérelmek elbírálását. Erre a Kincstárnak harminc nap áll majd rendelkezésére, a kérelem jóváhagyása után az adásvételi és lízingszerződéseket hat hónap alatt kell majd megkötni. A kedvezmény legalább hétszemélyes autó vásárlása esetén igényelhető majd.

– A támogatás várható összege az autó bruttó vételárának 50 százaléka, de maximum 2,5 millió forint lehet, a kérelmeket pedig az Államkincstár honlapján megtalálható nyomtatványokon kell majd benyújtani

– írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

A 2010 óta folyamatosan bővülő családtámogatási rendszer tükröződik a költségvetésben is, 2020-ban már 2200 milliárd forintra nő a kormány által családtámogatásra fordított összeg, mely a két és félszerese a tíz évvel ezelőtti összegnek.

A támogatások célja a gyermekvállalás ösztönzése mellett, hogy a gyermeket vállaló fiatalok, valamint a már gyermeket nevelő családok évről évre könnyebben élhessenek.

A családtámogatási lehetőségek kapcsán érdeklődni többek között a 1818-as telefonszámon lehet, a 0-24-ben hívható ügyfélszolgálat részletes tájékoztatást ad a családvédelmi akcióterv részleteiről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre