Indiában külön minisztériumot hoztak létre a vízhiány kezelésére

Az indiai kormányzat új minisztériumot hozott létre az országot sújtó vízhiány kezelésére, ugyanis az ország történetének eddigi legsúlyosabb vízválságával néz szembe.

Ram Nath Kovind államfő csütörtökön arról beszélt, hogy eltűnőben vannak a hagyományos vízgazdálkodási gyakorlatok, ugyanis a tavakat és tározótavakat feltöltik, hogy területükön házakat lehessen építeni. Hozzátette: a globális felmelegedés valószínűleg súlyosbítani fogja a helyzetet.

„Meg kell őriznünk a vizet gyermekeink és a jövendő generációk számára. A vízellátási minisztérium létrehozása döntő jelentőségű lépés ebbe az irányba”

– mondta a parlamentben az indiai államfő.

Az új tárcát még május végén létesítették, nem sokkal az után, hogy Narendra Modi miniszterelnök pártja, az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nagy fölénnyel nyerte meg a mostani parlamenti választásokat. Az új minisztérium több, már meglévő szervezeti egység egyesítésével jött létre.

A tárca egyik fő feladata Modi azon céljának megvalósítása, miszerint 2024-re minden háztartásnak tiszta ivóvizet kell biztosítani az 1,3 milliárd lakosságú országban.

Dél-India egyes részei, köztük az ötmilliós nagyváros, Csennai jelenleg súlyos vízhiánnyal küzd, az érintett térségben emberek millióinak vízellátása függ a kormány tartálykocsijainak érkezésétől. Csennai városában több mint két hete tart a vízhiány, ennek következtében a lakóházakban és egyéb épületekben nem folyik víz a csapokból.

Az NDTV indiai hírcsatorna közlése szerint a vízhiány oka a kevés csapadék, mely miatt négy tározótó is kiszáradt, a város vízellátásáról ugyanis nagy részben ezek a tározótavak gondoskodtak.

Egy 2018-ban közzétett kormányzati jelentés szerint az indiaiak az eddigi legsúlyosabb vízválságot élik át. Mintegy 600 millió ember szenved a jelentős vagy rendkívül nagy vízhiánytól. Indiában évente mintegy 200 ezer ember hal meg a vízellátás elégtelensége miatt.

A jelentés szerint 2030-ra az ország vízszükséglete kétszerese lesz az elérhető készleteknek, ami súlyos vízhiányt fog okoz több százmillió ember számára, és ezzel együtt akár 6 százalékos GDP-visszaesést is.

Helyi hivatalnokok közlése szerint 2020-ra 21 nagyobb indiai város fog kifogyni a vízből, ami 100 millió embert érint.

Az indiai meteorológiai intézet közlése szerint az idei monszun kései érkezése miatt India-szerte 43 százalékkal kevesebb csapadék esett a szokásosnál, míg India északi és keleti területein hőhullám tombol, a hőmérséklet gyakran 48 Celsius-fokra emelkedik napközben, a monszuneső pedig egyelőre várat magára. A hőség következtében legkevesebb 90 ember halt meg az észak-indiai Bihar államban júniusban.

Meteorológusok szerint június közepére a monszunesőzés általában eléri az ország kétharmadát, míg jelenleg a terület alig felét érte el. Előrejelzések szerint az esőzés a következő 10 napban erősödni fog. A kevesebb csapadék azonban jelentős kihívás elé állítja a mezőgazdasági szektort, mely a lakosság mintegy 58 százalékának jelenti a fő megélheti forrását.

Indiában a monszunesők időszaka júniustól szeptemberig tart.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre