Grüman büntetése kettős mércére utal – Szili Katalin a Vasarnap.hu-nak

Ahogyan azt korábban megírtuk, Grüman Róbertet, Kovászna Megye Tanácsának alelnökét 3000 lej megfizetésére kötelezte a Hargita megyei csendőrség a június 6-ai úzvölgyi temetőben tartott békés tüntetés kapcsán.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a történtekre reagálva a Vasarnap.hu-nak elmondta, „az eset egyszerűen annak a bizonyítéka, hogy valóban kettős mércével mérnek, amikor egy ilyen jellegű büntetést kiszabnak”. Hozzátette, Grüman Róbert alelnöktől úgy tudja, azzal a céllal mentek a temetőbe, hogy imádkozzanak, ehhez képest

őt megbírságolták, azok pedig, akik ott garázda módon viselkedtek, tudomásunk szerint semmilyen büntetést nem kaptak.

Szili Katalin szerint meglehetősen szubjektív módon rótták ki a büntetést, ahogyan fogalmazott, „nem derül ki igazán, hogy pontosan mit követett el Grüman Róbert, illetve az sem egyértelmű, hogy jogosult-e erre a Hargitai Csendőrség”. A miniszterelnöki megbízott elmondta:

Nagyon remélem, hogy ennek a dolognak a felgöngyölítése, az egész úzvölgyi történet a tárcák közötti párbeszéd által megnyugtató módon fog megoldódni.

Hozzátette, az alelnöktől úgy tudja, mindenképpen élni fognak a fellebbezés lehetőségével, azonban még egyszer hangsúlyozta:

akkor lehet ezt a helyzetet megnyugtató módon kezelni, ha a hatósági eljárásban – amit nyilvánvalóan le kell folytatni – nem a kettős mérce uralkodik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre