Napernyő és jégkocka – rendkívüli hőség lesz ma

Elrendelte az országos tisztifőorvos a harmadfokú hőségriasztást. Ez akkor történik meg, amikor a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Lássuk, mi a teendője a következő napokban!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ilyenkor azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, ügyeljen a fokozott folyadékfogyasztásra és kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A vízparton pihenők számára pedig fontos, hogy a déli órákban kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Kiemelten érdemes figyelni a bőrre is, amelyet naptejjel érdemes védeni.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tanácsai között szerepel az is, hogy még néhány percre se hagyjunk gyermekeket és házi kisállatokat parkoló autóban. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tartós hőség az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autózók koncentrációját is negatívan befolyásolhatja.

 

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre