Mik várnak még ránk a POSZT-on?

Idén 19. alkalommal rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), ami az egyik legrangosabb színházi esemény az országban. A szakma és a közönség együtt izgulhatnak kedvenc előadásaikért, amelyek 10 napon keresztül versenyeznek. Az előadások mellett szakmai beszélgetések, közönségtalálkozók és tárlatvezetések is szórakoztatják a résztvevőket.

Június 12-én Kiss Csaba rendezését nézhetik meg a Kamaraszínházban. A Tribádok éjszakája már megjelenésekor heves indulatokat váltott ki, ugyanis a Női Egyenjogúság évében, 1975-ben született darab a nőgyűlölettel vádolt jeles svéd író, August Strindberg válásáról szól. Humor, groteszk játékosság és éles szókimondás jellemzi az előadást.

Molnár Piroska – aki a 19. POSZT díszvendége – ugyancsak 12-én, szerdán adja elő önálló estjét, az Emberi hangot. A színésznő a közönség elé tárja életpályáját, ami nem csak a legnagyobb drámai szerepeket foglalja magába. Az operettől a musicalig minden műfajban hallhattuk hangját. A színházi este ezekből a már ismert és a számára írt dalokból épül fel, melyek mellett a művésznő saját gondolatait is megosztja a nézőkkel. Az egyes esteken – más-más időben – vendégek váltják egymást, többek között Novák János, Udvaros Dorottya és Alföldi Róbert.

POSZT felirat Széchenyi téren a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megnyitójának napján 2019. június 6-án. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Sóki Tamás

A fővárosból elhozzák A pandák gyönyörű utazását a Mozsár Műhely előadásában. Napjaink egyik legelismertebb kortárs drámaírója, Matei Vișniec művében két idegen, az álmok és valóság határán imbolygó szereplők kilenc éjszakán át tartó szürreális és egyre intimebb kapcsolatát ismerhetjük meg. Az előadásban Szorcsik Krisztina és Seress Zoltán szerepelnek, a házaspár először játszik együtt egy kétszereplős darabban.

Már nincs sok hátra a POSZT-ból, hiszen csak június 15-ig tart. Lesznek még izgalmas előadások, mint az Üvegbúra az Örkény Színház társulatától. Az Örkény Színház egyébként duplázik az idei fesztiválon, ugyanis a Secondhand című előadásukat is meghívták, amit csütörtökön adnak elő.

Aki eddig nem követte volna, Budapestről már előadták a Vígszínház Diktátorát és a főváros egyik legnépszerűbb előadását, A Pál utcai fiúkat is. A Katona József Színház a Jeanne d’Arc-ot mutatta be, és az egyik legnépszerűbb magyar író, Tasnádi István művét, a Rozsdatemető 2.0-t. A Nemzeti Színház a Caligula helytartójával és a Woyzek-kel szerepelt. Az SZFE az Amphitryon című előadást mutatta be, amit Budapesten az Ódry Színpadon játszanak.

A POSZT-on idén a nemrégiben elhunyt költőről, Térey Jánosról is megemlékeztek, aki a tavalyi fesztiválon válogató volt.