Németh Szilárd: ismét megnőtt a migrációs nyomás a magyar határokon

Nyáron ismét megnőtt a migrációs nyomás délen, ezért a honvédek június 1-jével visszatértek a határra, segítve a rendőröket - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A keddi lapszámban megjelent interjúban azt írták, hogy még soha nem fordított ennyi pénzt a magyarok biztonságára a kormány.

Németh Szilárd közölte: hetente több mint kétszáz illegális bevándorlót fognak el a katonák és a rendőrök a déli határokon a nyári időszakban, ezért is volt szükség a honvédség segítségére. Elmondta azt is, hogy a megnövelt katonai költségvetésből a már ismert haditechnikai beszerzések mellett új önjáró lövegeket és páncéltörő eszközöket is vesznek a honvédségnek.

Az államtitkár azt hangoztatta, hogy a 2020-as költségvetés középpontjában a családvédelmi akcióterv végrehajtása áll, ezért ez a családok támogatásának költségvetése. További cél a magyar gazdaság eredményeinek megvédése, erről 13 + 1 intézkedés szól. Úgy fogalmazott, hogy az adópolitika is kiteljesedett: a költségvetés csak adócsökkentést tartalmaz. Viszont a biztonság az alapja annak, hogy a családok gyarapodhassanak, a gazdaság fejlődhessen – vélekedett Németh Szilárd.

Szavai szerint Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb helye, és azt akarják, hogy ez továbbra is így maradjon.

A kormány még soha nem költött ennyit a magyarok biztonságára. A 2020-as költségvetésben 173 milliárd forinttal többet lehet erre a célra fordítani, mint idén. A honvédelmi tétel 103 milliárddal múlja felül a 2019. évit. A HM 20 százalékkal nagyobb összegből, 616 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre – sorolta az államtitkár.

Németh Szilárd hangsúlyozta: eltökéltek a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program ütemezett megvalósításában. A jövő évi költségvetés 216 milliárd forintot tartalmaz a már megkezdett fejlesztések folytatására – tette hozzá.

MTI