A Szentlélek eljövetele bátorságot, örömöt és új reményt adott

Valódi emberi közösséget szorgalmazott a közösségi oldalak helyett Ferenc pápa a Szent Péter téren celebrált pünkösdvasárnapi miséjében.

A katolikus egyházfő a Szentlélek eljövetelének a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt, és harmóniát, összetartó emberi közösséget szorgalmazott.

A pápa homíliájában azt mondta: Jézus halála után a tanítványok, vagyis az akkori kor fiataljai kétségek és félelem közepette, zárt ajtók mögött éltek. A Szentlélek eljövetele adott nekik távlatot, bátorságot, örömöt és új reményt.

Vatikánváros, 2019. június 9. Ferenc pápa (k) pünkösdvasárnapi miséjére érkezik a vatikáni Szent Péter téren Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia

A Szentlélek nem elvont fogalom (…), hanem a legkonkrétabb és a legközelebbi, amely képes megváltoztatni életünket (…), a Szentlélek harmónia – hangsúlyozta a pápa.

A katolikus egyházfő szerint nem csodákra és nem arra van szükség, hogy eltűnjenek a nehézségek, hanem belső békére: ez a belső béke szívünket a tenger mélyéhez teszi hasonlóvá, amely akkor is nyugodt, amikor felületét hullámok verdesik.

A pápa szerint ilyen összhangra és lelki békére van szüksége az emberiségnek jelenleg. Annál is inkább, mert rohanó, pattanásig feszült, csakis azonnali megoldásokat kereső korunkat harmónia helyett mély megosztottság uralja: van, akinek túl sok van, másnak semmije sincsen, van, aki száz évig igyekszik élni, mást megszületni sem engednek – fogalmazott.

Ferenc pápa szerint a digitális kor távolságot, valódi közösség helyett közösségi oldalakat teremtett.

A katolikus egyházfő felhívta a figyelmet: a mástól való félelem arra készteti az embereket, hogy csak a hozzájuk hasonlókkal alkossanak közösséget, ami pedig szekták születéséhez vezethet.

Mindig ott van a kísértés, hogy ”fészkeket” építsünk: a saját csoport, a saját preferenciák mentén gyűljünk össze, azonos az azonossal, allergiásan bármiféle ”szennyeződésre”.

A fészektől a szekta csak egy kis lépés – jelentette ki.

Ferenc pápának a Szent Péter téri szabadtéri oltárnál bemutatott miséjét több tízezren követték a helyszínen. A misén kínaiul az egyházért, franciául a népekért és kormányzóikért, szuahéli nyelven az üldözött keresztényekért, portugálul a papi hivatásért, japánul a szegényekért és szenvedőkért imádkoztak.

Pünkösdvasárnap délben a római Pantheon tetőnyílásából vörös rózsaszirmok hullottak, a Szentlélek alászállását jelképezve.

Forrás: MTI Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Iratkozzon fel hírlevelünkre