„Aki letér a szeretet, párbeszéd útjáról, az az Isten felé vezető útról tér le”

A Szemlélek.net Böjte Csabát az úzvölgyi eset kapcsán kérdezte. A ferences szerzetes elmondta a történet hátterét, és emlékeztetett Ferenc pápa Csíksomlyón elmondott szavaira is: „Kérjétek a Szűzanyát, hogy segítsen összevarrni a jövőt!

Csaba testvér a helyzet bemutatásaként elmondta, a románok 52 darab betonszerkezetet helyeztek el magyar katonák sírjaira (miközben név szerint tudjuk, hogy Miskolcról származó katonák vannak oda eltemetve), ezt követően a temetőbe egy nagy ortodox keresztet emeltek, és eldöntötték, hogy felszentelik azt – ami később meg is történt. Azonban a helyzet nemcsak erkölcsi, morális szempontból, hanem jogilag is problémás, hiszen közigazgatásilag nem román területről van szó, így egy ilyen tetthez a román félnek mindenképpen külön engedélyre lett volna szüksége. Ilyesmivel azonban nem rendelkezett.

A szerzetes emlékeztetett Ferenc pápa Csíksomlyón elmondott szavaira: „Kérjétek a Szűzanyát, hogy segítsen összevarrni a jövőt!” – ez most a feladatunk. Csaba testvér reméli, hogy az Úzvölgyén történtek csak kisebb döccenőt jelentenek majd e nagyobb küldetés teljesítésében.

A magyar-román párbeszéd Úzvölgyében sajnos megszakadt. Csaba testvér szerint biztosan nem Isten szerint cselekszik az, aki letér a szeretet és a párbeszéd útjáról. Fel kell tennünk a leggyakrabban Nagypéntekhez kapcsolódóan előtérbe kerülő  kérdést, melyet Jézus intézett Péterhez: szeretsz-e engem? A mi válaszunk pedig csak Péter szavai lehetnek erre: Uram, te mindent tudsz, látod kicsinységünket, gyengeségünket, de azt is tudod, hogy mi szeretünk téged.

Újból fel kell ajánlanunk Erdély földjét és az úzvölgyi katonatemetőt, őseink örök nyugalmát Jézusnak és a Szűzanyának.

A szerzetes a pünkösdi búcsúra vonatkozóan elmondta: minden eseményen komolyan kell vennünk az imát és az engesztelést, hiszen ilyenkor látjuk igazán, milyen törékeny kincs a béke.

Most kell leginkább a jó Istenbe, a Szentháromságba, a Szentlélek Úristen megvilágosító kegyelmébe kapaszkodni.

A teljes interjú a linkre kattintva tekinthető meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre