„Különleges élmény számomra Liszt zenéjét játszani!”

Már korábban is írtunk Michael Andreas Haeringerről, aki nem más, mint híres zeneszerzőnk, Liszt Ferenc szépunokája. A fiatal zenésszel most személyesen találkoztuk, és megkérdeztük többek közt arról is, hogy mit jelent számára Liszt Ferenc műveit játszani. 

– Miként indult el a zenei karriered?

Négy évesen kezdtem énekelni egy kórusban. A kórusvezető tanár gyakran játszott zongorán, így találkoztam először ezzel a hangszerrel, amibe rövid idő alatt beleszerettem.

Otthon állandóan arról kérdezgettem édesanyámat, játszhatok-e a zongoránkon, ő pedig természetesen nem tartott vissza.

– Mely zeneszerzőket és stílusokat kedveled a leginkább?

A klasszikus zeneművészek közül Liszt Ferenc, Frédéric Chopin és Sergey Rachmaninov tartoznak a kedvenceim közé, az ő kompozícióikat szeretem leginkább.

A napjainkban is alkotó zeneművészek közül Krystian Zimerman a kedvencem. Csodálatos, ahogyan ő képes újraértelmezni a korábban készült zeneműveket, amit az is elősegít, hogy óriási klasszikus zenei tudása van.

A filmzenéket alkotó művészek közül Alan SIlvestri és Hans Zimmer a legkedvesebb számomra, kettejük közül Zimmert valamivel jobban kedvelem. Rengeteg briliáns filmzenei mű kötődik nevéhez, amelyek stílusukat tekintve nagyon változatosak, de közös bennük, hogy nagyon inspirálóak, és mindig az emberi lélekhez szólnak.

– Te magad milyen érzéseket és értékeket szeretnél átadni a zene által?

Ez valójában annak függvényében változik, hogy milyen műről van szó, illetve ki a megcélzott hallgatóság. Sokszor a szerelem és a boldogság, de az is előfordul, hogy a depresszió és a szomorúság érzését próbálom meg átadni.

– Amellett, hogy gyakran játszol klasszikusokat a koncerteken, sokszor újraértelmezve napjaink könnyűzenei slágereit klasszikus köntösben jeleníted meg, vagy éppen egy teljesen új, saját zeneművet alkotsz. Mit szeretsz jobban: a klasszikusokat játszani, vagy saját műveket alkotni?

Leginkább az alkotói folyamatot szeretem. Imádok klasszikusokat játszani, de az önálló zenei alkotás mégis többet jelent számomra.

– A klasszikusok mellett sokszor a könnyedebb zenei műfajokban is megméretteted már magad, ezen műveiden kevésbé érződik az, hogy a könnyűzene mellett komolyzenével is foglalkozol.  Másfajta élményt jelent számodra ezekben a műfajokban alkotni?  

Valamelyest igen. Minden olyan stílushoz különleges kapcsolódást érzek, amelyben alkotok, mindegyiknek megvan a maga saját szépsége. Én pedig szeretek elveszni ezeknek a szépségeknek a részleteiben, és megtapasztalni azt, hogy melyik stílusban milyen lehetőségek rejlenek.

– Melyik a fontosabb számodra: a könnyűzene vagy a komolyzene?

Nem tudom azt mondani, hogy a kettő közül valamelyik fontosabb számomra. Nincs olyan zenei stílus sem ezeken a műnemekben, amelyre egyértelműen azt tudom mondani, hogy a kedvencem lenne. Az összeset ugyanúgy élvezem, mint a többit!

– A zenei karriered tekintetében idővel elképzelhető az, hogy választanod kell majd a komolyzene és könnyűzene közt.  Ha eljön ez a pillanat, melyiket fogod választani?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Egyelőre mindkét zenei műnemben próbálok alkotni, és ezt szeretném, ha ez a jövőben is lenne. Úgy érzem, ebben a pillanatban még nem lennék képes dönteni a kettő közt.

– Sokan elsősorban úgy tartanak számon téged, mint Liszt Ferenc, illetve Sophie Menter leszármazottját. Milyen érzést jelent számodra e két híres zenész utódjának lenni?

Hatalmas megtiszteltetést, és egyben nagyon nagy felelősséget jelent számomra az, hogy ugyanazon a családfán szerepelhet a nevem az övékével. Az a célom, hogy ugyanolyan komoly eredményeket érjek el, mint amilyeneket nekik sikerült.

– A saját koncertjeiden is nagyon gyakran játszol Liszt-műveket. Különleges élményt jelent számodra az, ha tőle játszol valamit?

Igen, számomra rendkívüli érzés az ő műveit játszani! Érzek egy különleges kapcsolódást az általa alkotott zenéhez, és úgy látom, az ő kompozíciói azok, amelyek a leginkább illenek hozzám.

– Milyen zenei projekteken dolgozol jelenleg?

A klasszikus zenei területen jelenleg két albumon dolgozom. Az egyiken a nagy szerzők ikonikus műveit játszom el, a másikon pedig saját zongoraműveket fogok közreadni.

A könnyűzene terén is hasonló a helyzet, szintén két albumon dolgozom: egy filmzenei  és egy elektronikus zenei albumon.

– Jártál már Magyarországon, vagy tervezed-e, hogy a közeljövőben ide is jössz koncertezni?

Sajnos még nem jártam, és egyelőre nincs kilátásban, hogy ott koncerteznék. De remélem, hogy mielőbb sort tudok keríteni a jövőben majd erre is!

Iratkozzon fel hírlevelünkre