88 ezer gyermek

Ennyi gyermek hiányozna ma Magyarországról, ha a gyermekvállalási kedv azon a mélyponton marad, ahol a 2010-es évek elején volt. Ez a szám megegyezik egy közel Székesfehérvár méretű város lakosságával.

2011-ben mérték a legalacsonyabb termékenységi arányszámot, akkor 123 megszületett gyermek jutott 100 párra, miközben a népesség megtartáshoz szükséges ideális szám 200 lett volna. Ma a KSH számításai szerint ez a szám 149 és 154 közötti az Eurostat számításai szerint. A növekedés tehát jelentős volt, több mint 20 százalékos.

Mégis sokan kongatják a vészharangot, hiszen 2016 óta évről évre csökken a megszületett gyermekek száma. Ami nem is meglepő, hiszen ugyancsak évről évre közel húszezerrel csökken azoknak a nőknek a száma, akik még gyermekvállalási, azaz szülőképes korban vannak. A negatív Ratkó-hatás nemcsak a születések, hanem a halálozások számában is megmutatkozik, hiszen a nagy létszámú Ratkó-gyerekek korosztálya ma már 65 év feletti.

Összességében azonban mégis vannak olyan biztató jelek, amelyeket nem szabad alábecsülni. A tavalyi évben a kormány intézkedéseinek köszönhetően 60 éves mélypontra került a válások száma és több házasságot kötöttek, mint eddig bármikor. Pozitív fordulat következett be a magyarok ki- és hazavándorlásában, hiszen 2018 volt hosszú évek után az első olyan év, amikor többen költöztek vissza Magyarországra, mint ahányan átmenetileg elmentek innen. És akik hazajöttek, azok között jelentősen több a házas és a gyermekes.

Tartózkodom attól, hogy a hurráoptimizmus csapdájába essek, hiszen még mindig messze vagyunk attól, hogy a vágyott, családonként legalább két gyermek megszülessen, de ezek az apró változások mind azt sugallják, hogy igenis jó úton vagyunk a családbarát Magyarország felé és ha nem kellene olyan negatív örökséggel küzdenünk, mint amilyen a Ratkó-hatás, akkor Magyarország gyarapodása nemcsak gazdasági értelemben, hanem a lakosság számának alakulásában is jobban megmutatkozna.

Nézzük meg a számokat jövőre ugyanekkor, és talán akkor már beszélhetünk a családvédelmi akcióterv gyermekeiről! Mindenesetre az a 88 ezerrel több gyermek, akik 2012 és 2018 között jöttek a világra nagy valószínűséggel nem születtek volna meg, ha nincs az Orbán-kormány családtámogató politikája, amely júliustól újabb lehetőségeket kínál a gyermeket vállaló családok számára.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke

Iratkozzon fel hírlevelünkre